Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2021 » Травень » 24 » Підсумки Дванадцятої обласної рейтингової акції «Музейна подія року на Волині – 2020»
23:21

Підсумки Дванадцятої обласної рейтингової акції «Музейна подія року на Волині – 2020»

Закрити баннер

З нагоди Міжнародного дня музеїв управління культури, з питань релігій та національностей Волинської обласної державної адміністрації та Волинський краєзнавчий музей провели Дванадцяту обласну рейтингову акцію «Музейна подія року на Волині – 2020».

Акція «Музейна подія року» започаткована у 2009 році і є щорічним конкурсом, у рамках якого відзначаються найважливіші, найбільш показові та резонансні явища у музейній галузі на Волині, що найбільше вплинули на загальне сприйняття музеїв у суспільстві. Головним критерієм для визначення переможця акції є суспільна значущість музейної події, позитивний резонанс у масштабах Волині і всієї України. Додатковий критерій – високий фаховий рівень виконання.

Цього року на суд експертів було подано 11 різних за характером та масштабами подій, які відбулися впродовж 2020 року. Переможці акції визначені шляхом рейтингового голосування 20 експертів (представники преси, телебачення, громадських організацій, галузі культури, освіти, владних структур, ін.).

За підсумками рейтингового голосування переможцями Дванадцятої обласної рейтингової акції «Музейна подія року на Волині – 2020», за кількістю набраних балів, стали:

І місце (46 балів)
Культурно-мистецький проєкт «Андроник Лазарчук: родом з Волині, серцем – з Україною». До 150-річчя від дня народження А. Г. Лазарчука (1870–1934), українського художника, педагога, культурного діяча.

Волинський краєзнавчий музей, Художній музей, м. Луцьк; Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки с.Колодяжне.

Реалізація проєкту відбувалася впродовж 2020 року у Волинській області (Луцьк, Колодяжне).
Мета проєкту – збереження і популяризація творчої спадщини Андроника Лазарчука, ознайомлення населення області й України з культурно-рекреаційним потенціалом регіону.

У рамках проєкту було здійснено комплекс заходів:

- видання плакату-календаря на 2020 рік з репродукцією твору А. Лазарчука «Портрет доньки Олени в чорному капелюсі»;
Волинський краєзнавчий музей, січень 2020 р.;

- художньо-меморіальна виставка «Андроник Лазарчук: родом з Волині, серцем з Україною» з фондів Волинського краєзнавчого музею та Музею Лесі Українки при Волинському національному університеті імені Лесі Українки. (З виданням афіші та запрошення). Відкриття відбулося за участі спадкоємиці митця Маргарити Лазарчук (Київ);
Художній музей, відділ Волинського краєзнавчого музею. З 23 січня по 23 червня 2020 р.;

- зустріч на виставці з родиною А. Лазарчука, за участі правнука художника Олега Лазарчука (Київ).
Художній музей, відділ Волинського краєзнавчого музею. 7 березня 2020 р.;

- видання першого каталогу творів живопису і графіки Андроника Лазарчука «Митець землі Волинської». Авторка Т. Л. Левицька. Здійснено коштом благодійного фонду Івана Омелянюка «Майбутня Волинь – Україна».
Липень 2020 р.;

 - презентація каталогу творів живопису і графіки Андроника Лазарчука «Митець землі Волинської» за участю працівників культури Волині та передача видання бібліотекам області.
Волинський краєзнавчий музей, листопад 2020 р.;

- виставка творів А. Лазарчука «Життя художника, як доля Батьківщини». Авторка Бойко Ольга Петрівна завідувачка Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки, філіалу Волинського краєзнавчого музею.
 с. Колодяжне Ковельського району, Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки. 1 липня – 11 листопада 2020 р.;

- виставка творів А. Лазарчука «На пошану Великому Вчителю» (до 150-річчя від дня народження українського художника Андроника Лазарчука).
Волинський краєзнавчий музей, з 12 листопада 2020 р. – до нині.

Організаторка: Важатко Оксана Георгіївна – директорка Волинського краєзнавчого музею.
Авторки:
Ковальчук Євгенія Іванівна – заступниця директорки з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею;
Левицька Тамара Леонідівна – старша наукова співробітниця Художнього музею, відділу Волинського краєзнавчого музею.

Бойко Ольга Петрівна – завідувачка Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки, філіалу Волинського краєзнавчого музею.

ІІ місце (35 балів)
«Музейний дворик».

Грудень 2020 р. Волинський краєзнавчий музей, м. Луцьк.

Вперше вдало втілена та реалізована грантова заявка, подана на УКФ. Проєкт «Музейний дворик» передбачає: облагородження та озеленення території внутрішнього двору музею з метою створення там простору для організації виставок, зустрічей, майстер-класів, лекцій та концертів. Також в ході втілення проєкту було придбано комп’ютерну, музичну та іншу техніку.

Організатори і автори: Машлай Валентина Володимирівна – завідувачка відділу музейного розвитку та екскурсійного забезпечення; відділ музейного розвитку та екскурсійного забезпечення (сектор маркетингу та комунікації) та науково-експозиційний відділ давньої, середньовічної та нової історії Волині Волинського краєзнавчого музею.

ІІІ місце (14 балів)
Карантин не перешкода: онлайн виставки «По той бік фронту» і «Волиняни у мельниківському визвольному русі».

Волинський краєзнавчий музей, м. Луцьк.

Виставки були розміщені у 2020 р. на сайті Волинського краєзнавчого музею (https://vkm.org.ua/) і є доступними в онлайн форматі без жодних обмежень.

Виставка «По той бік фронту» підготовлена на основі фондової колекції Волинського краєзнавчого музею до 75-річчя від часу завершення Другої світової війни. Головною її темою стало повсякдення волинян під час війни, в умовах частих змін влади та окупаційних режимів. Друга онлайн виставка «Волиняни у мельниківському визвольному русі», присвячена 130-й річниці від дня народження голови Проводу ОУН Андрія Мельника. Окремі фотодокументальні матеріали виставки вперше пропонуються до уваги науковій спільноті.

Організаторка: Важатко Оксана Георгіївна – директорка Волинського краєзнавчого музею.
Автори виставок: Зек Богдан Миколайович, завідувач науково-експозиційного відділу новітньої історії Волині; макетування і дизайн Юхимчука Миколи Олексійович, завідувача сектору маркетингу та комунікації відділу музейного розвитку та екскурсійного забезпечення.

Підбиття підсумків, нагородження переможців та вручення сертифікатів учасникам Дванадцятої обласної рейтингової акції «Музейна подія року на Волині – 2020» відбулося 21 травня під час семінару-практикуму музейних працівників області на тему «Музей – бренд ідентичності громади» у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки, філії Волинського краєзнавчого музею:

Вітаємо переможців та учасників акції,
зичимо нових творчих перемог
на ниві музейництва!

Довідково:

Переглядів: 247 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz