Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Січень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Головна » 2020 » Січень » 24 » Презентовано виставку «Андроник Лазарчук: родом з Волині, серцем – з Україною»
16:18

Презентовано виставку «Андроник Лазарчук: родом з Волині, серцем – з Україною»

Закрити баннер

2020 – ПІД ЗНАКОМ АНДРОНИКА ЛАЗАРЧУКА

Презентація художньо-меморіальної виставки
«Андроник Лазарчук: родом з Волині, серцем – з Україною»
до 150-річчя українського художника, педагога, культурного діяча

23 січня 2020 року у Художньому музеї, відділі Волинського краєзнавчого музею, відбулося урочисте відкриття художньо-меморіальної виставки «Андроник Лазарчук: родом з Волині, серцем – з Україною».

У січні 2020 року виповнилося 150 років від дня народження українського художника, уродженця Волині (с. Уховецьк, нині Ковельського району) Андроника Лазарчука (1870–1934).

Твори художника представлені в Художньому музеї в Луцьку, в ряді музеїв України (Національному художньому музеї України, Музеї видатних діячів української культури в Києві, Чернігівському і Хмельницькому художніх музеях) та Національному художньому музеї Білорусі. Найбільша збірка робіт Андроника Лазарчука зберігається у Волинському краєзнавчому музеї – більше 100 робіт.

На ювілейній виставці у Художньому музеї представлено твори живопису, графіки, документи, меморіальні речі з фондів Волинського краєзнавчого музею, Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки та музею Лесі Українки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Виставка відображає усі напрямки й періоди творчості Андроника Лазарчука, одного із самобутніх художників України, до кінця ще не вивчених і не поцінованих. Хронологічні межі виставки 1892–1934 рр.

Автор виставки Тамара Левицька впродовж 30 років досліджує життя і творчість Андроника Лазарчука, як художника, педагога, культурного діяча. У значній мірі саме завдяки дослідниці Україна і світ відкрили для себе цього талановитого волинянина. Це вже третя найбільш повна виставка митця у Луцьку.

На відкритті виставки виступили перший заступник голови Волинської обласної ради Юрій Поліщук, заступник начальника управління культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації Віталій Стрільчук, директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко, голова благодійного фонду Івана Омелянюка «Волинь-Україна» Галина Голубович, директорка Ковельського історичного музею Маргарита Матвійчук та директорка Музею Лесі Українки СНУ імені Лесі Українки Тетяна Данилюк-Терещук.

У відкритті виставки взяла участь правнучка художника Маргарита Лазарчук, яка від імені великої родини Лазарчуків, подякувала за вшанування пам’яті Андроника Лазарчука на Волині.

Виставку представила її автор – старший науковий співробітник Художнього музею Тамара Левицька, яка цікаво й образно розповіла про життєвий і творчий шлях художника.

Виставка підготовлена в рамках мистецького проєкту «Андроник Лазарчук: родом з Волині, серцем – з Україною», який буде реалізовано впродовж 2020 року. Автори проєкту: кандидат історичних наук, заступник директора з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею Євгенія Ковальчук і старший науковий співробітник Художнього музею Тамара Левицька.

Виставка робіт Андроника Лазарчука буде працювати у Художньому музеї в Луцьку протягом лютого-березня 2020 року.

Заплановано також її експонування впродовж 2020 року музеях і виставкових залах Волинської області (в першу чергу в Ковелі і Колодяжному).

Фото Л. Максимова

Переглядів: 412 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz