Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Серпень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2020 » Серпень » 2 » У Колодяжненському музеї Лесі Українки презентували виставку художника Андроника Лазарчука
19:45

У Колодяжненському музеї Лесі Українки презентували виставку художника Андроника Лазарчука

Закрити баннер

1 серпня у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відбулося відкриття виставки «Життя художника, як доля Батьківщини», приурочене 150-річчю від дня народження Андроника Григоровича Лазарчука та 107-им роковинам пам’яті Лесі Українки.

Сучасник Лесі Українки, ілюстратор видань Олени Пчілки він був художником глибоко національним, закоханим у рідний край та його людей. На межі XIX і XX століть йому вдалося за суворою реальністю і бідністю волинського села побачити красу людської душі, і створити живописну енциклопедію народного життя, тим самим залишити в історії українського мистецтва прекрасні образи простих волинян і волинянок, природи рідного краю. Сьогодні Андроник Лазарчук повертається в українську культуру, як талановитий художник, педагог, подвижник культури, громадський діяч.

На виставці представлені автопортрети художника, майстерно виконані графічні зарисовки людських типажів за різним соціальним походженням, пейзажі, жанрові картини,портрети серед яких портрет дочки художника Олени, особисті речі Андроника Лазарчука – мольберт, записні книжки.

Автопортрет займає особливе місце в системі жанрів. Інколи його порівнюють з автобіографічними віршами в літературі. Андроника Лазарчука з його тонкою душею, цікавив світ особистих переживань, звідси і посилена увага до автопортретів. Нині відомо біля десяти автопортретів художника, виконаних в різні роки олівцем, аквареллю, олією. Вони утворюють особливий життєпис, передають емоційний стан. Перший автопортрет зберігається у м. Луцьку в Художньому музеї, написаний А. Лазарчуком після закінчення Академії художеств, коли вир життя і мистецтво захопило його на творчому злеті.

На виставці представлені експонати з фондів Волинського краєзнавчого музею та Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки.

У відкритті виставки взяла участь Галина Голубович – голова правління благодійного фонду Івана Омелянюка «Майбутня Волинь – Україна». Коштами фонду було профінансовано виготовлення меморіальної пам'ятної дошки з барельєфом на стіні церкви Святої Трійці с. Уховецьк, де був охрещений художник, каталог робіт Андроника Лазарчука зі збірки Волинського краєзнавчого музею «Митець землі Волинської».

Леся Українка, Андроник Лазарчук прославили Волинь у своїх творах. Нам є ким гордитись. Запрошуємо відвідати наш музей, ознайомитись з виставкою!

Джерело: Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки

Переглядів: 339 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz