Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2013 » Січень » 22 » У Волинському краєзнавчому музеї до дня Соборності України відкрили виставку „Волинь в українській революції 1917-1921 років” (ВІДЕО).
17:41

У Волинському краєзнавчому музеї до дня Соборності України відкрили виставку „Волинь в українській революції 1917-1921 років” (ВІДЕО).

Закрити баннер
У Волинському краєзнавчому музеї працівниками відділу новітньої історії створено виставку «Волинь в Українській революції 1917 – 1921 років». На ній представлені матеріали з фондів музею, які ілюструють державотворчий процес на Волині у часи становлення Української Народної Республіки та Української Держави Павла Скоропадського.
Це, зокрема, документи і світлини Центральної Ради та Генерального Секретаріату, розпорядження місцевих органів влади, які розповідають нам про боротьбу волинян за встановлення української державності. Розміщений блок матеріалів про політичну та культурно-освітню діяльність Гетьманату Павла Скоропадського. Чимало з представлених експонатів належить до періоду воєнних дій 1919 – 1921 років, коли саме на Волинь перемістився центр державотворчих процесів Української Народної Республіки. Зокрема, документи і фотографії таких визначних політичних та військових діячів як Симон Петлюра, Євген Коновалець, Андрій Мельник, Юзеф Пілсудський, Семен Будьонний та інших, які на завершальному етапі Української революції перебували й активно діяли на теренах нашого краю.
Простежується на виставці і тема становлення української державної символіки, яка формувалась у той час. В остаточному варіанті герб та прапор УНР майже без змін були прийняті за державні символи у сучасній Україні.
Пошановано і такі важливі для  розуміння нашої історії події як битва під Крутами та проголошення Акту Соборності України, чергові річниці яких волиняни відзначатимуть у другій половині січня. Адже Крути та Злука ЗУНР і УНР були тими моментами під час революції, які посприяли пробудженню української самосвідомості, після кількох століть поневолення.
Закцентовано увагу і на темі відродження козацтва на Волині у 1917 – 1921 роках. Представлені світлини українських козацьких підрозділів синьожупанників і сірожупанників, сформованих на початках існування Української Народної Республіки, на Ковельщині та Володимир-Волинщині відповідно. Наявні експонати, які стосуються історії інших українських підрозділів, що діяли на території Великої Волині під час революції.
Окремим блоком представлено рідкісну колекцію грошових знаків, які функціонували на Волині в 1917 – 1921 роках. Це банкноти Української Народної Республіки та Української Держави, Радянської України, відродженої Польщі, Німеччини, імперської та більшовицької Росії. Унікальним надбанням музею є Волинські регіональні бони, в тому числі й чи не найкрасивіші з них – Луцькі. Увазі відвідувачів пропонуються також оригінали марок-шагівок, що слугували замість розмінного знаку Українській Народній Республіці, зібрані і передані Волинському краєзнавчому музею українською діаспорою в Англії, а саме Романом Дубиняком та Петром Цибанюком із клубу українських колекціонерів-філателістів міста Лідс. Виставлено і частину музейних конвертів та марок присвячених українським героям часів революції.
Метою даної виставки є поширення знань про історію нашого краю як невід’ємної частини Соборної України, формування громадської та політичної культури населення, виховання у громадян поваги до національно-демократичних традицій нашої країни. А також усвідомлення історичної ваги Волинського краю в революційних подіях 1917 – 1921 років. Адже волинянами за походженням були наказний Головний Отаман армії УНР Олександр Осецький, ідеолог українського консерватизму В’ячеслав Липинський, член Директорії Павло Шандрук, голова Ради Міністрів УНР Сергій Остапенко та багато інших діячів Української Народної Республіки та Української Держави. І навіть перший Президент України, Михайло Грушевський, був уродженцем Холма, історично західно-волинського міста, про що можна дізнатися відвідавши Волинський краєзнавчий музей.
Виставка «Волинь в Українській революції 1917 – 1921 років» діятиме до початку лютого 2013 року в дні роботи музею.
 
Фото Л.Максимова
Переглядів: 686 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz