Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2013 » Січень » 9 » У Колодяжненському музеї Лесі Українки відбулося свято „Різдво у Косачів”.
21:54

У Колодяжненському музеї Лесі Українки відбулося свято „Різдво у Косачів”.

Закрити баннер
9 січня 2013 року в музеї Лесі Українки с.Колодяжне відбулося свято „Різдво у Косачів”. Розпочалося воно з віршованого привітання:
                 На небі зірка ясна засяла,
                 І освітила Вифлеєм,
                 Де в яслах Божих з’явилася хвала,
                 Де народився Божий син …
Учасники народно-інструментального ансамблю „Дударик” музичної школи смт.Голоби у складі Марії та Богдана Данилюків, Івана та Валерія Вороб’їв (художній керівник) виконали колядку „Три славні царі”. На протязі свята члени колективу виконували музичні твори. Марія Данилюк – в’язанку мелодій на бандурі, Богдан Данилюк – кілька п’єс на сопілці, Іван Воробей грав на скрипці.
Наукові співробітники музею розповіли про традицію святкування Різдва в Косачів. Любили це свято в родині, адже воно створювало неповторну ауру запахом свіжозрубаної, принесеної з лісу ялинки, святковою метушнею по приготуванню особливих страв, чеканням гостей з Києва, врядженням ялинки. Ялинку „вряджали” двічі: одну для сільської дітвори, другу для родини. Чар Різдвяних свят спонукав Лесю Українку та Олену Пчілку до написання творів: „Свят вечір”, „Збентежена вечеря”, „Сосонка” та ін.
Розуміючи, що деякі колядки з часом можуть зникнути, мати й донька, як справжні патріотки рідного краю, не могли цього допустити, а, відтак, їх записували, а потім друкували. Отож, на святі звучали тексти різдвяної гри з участю кози, колядка „Ой в ліску-ліску”. Був прочитаний лист Ісидори Косач до сестри Ольги Косач-Кривинюк, написаний 9 січня 1945 року, про святкування Різдва за кордоном:
„Я навіть думаю і мрію, що коли б нам пережити війну, то ми б ще й самі здатні відчувати радість і від нас була б іншим користь… Оце на свято ми зварили кутю (ще з Києва пшениця й мак) і спекли пиріжки з капустою й м’ясом і солодких коржиків. На перший день свят улаштовували ялинку для всіх укр/аїнських/ дітей, що тут мешкають. На цій ялинці наші діти виступали з декламацією: Мішуня (онук Ісидори Косач) промовляв „Мово рідна…”, а Оля – „я дівчина чепурушка”… втішалися заслуженими аплодисментами. Отримали пакуночки з подарунками. Мішуня компас, літачок і солодке печиво, Оля (онучка Ісидори Косач) – теж літачок, ручку до писання (давно канючила) й також солодке печиво. Ялинка зробила велике вражіння, і досі обоє в піднесеному настрої”.
Традицію святкування Різдва в Косачів продовжили його теперішні учасники: Таїсія В’юн на фортепіано виконала твори „Запах хвої та мандаринів”, „Сурок”, які створили в залі справжню Різдвяну атмосферу. Серйозні та жартівливі, вірші-загадки виконали маленькі учасники свята: Мар’яна Музичук (Л.Глібов „Новий рік”), Дмитро Мержвинський (Леся Українка „Мамо, іде вже зима”), Ангеліна Сухорська („Веселий сніг”), Вероніка Сухорська („На калині в зимовицю”), Аня Антонюк (Н. Бойко „Дід мороз”), Тетяна Татюк („Загадка”), Дарина Рибачук („Нічка-новорічка”) та ін. З уст учасників свята прозвучали віршовані побажання:
             Я вам дарую зерно жита,
             Нехай вам вродить нива, дощем полита.
             Ніколи хліба хай не бракує!
             Хай в вас достаток завжди гостює! …
На закінчення свята гості виконали колядку „Добрий вечір тобі…”.
Учасниками свята стали учні с.Колодяжне, с.Скулина, с.Волі Ковельської, смт.Голоби, м.Ковеля. Вдячний Дід Мороз прийшов до них у вигляді його шоколадних фігурок.



Переглядів: 902 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz