Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Січень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Головна » 2018 » Січень » 26 » Пам’яті Героїв Крут
15:16

Пам’яті Героїв Крут

Закрити баннер

У Волинському краєзнавчому музеї провели історичну годину, присвячену Дню пам’яті Героїв Крут. Адже 100 років тому, 29 січня 1918-го відбулася трагічна, але разом з тим і героїчна подія – бій під Крутами. Трохи більше як півсотні українських воїнів-добровольців на чолі з Аверкієм Гончаренком намагалися стримати наступаючий на Київ приблизно п’ятитисячний загін російських червоногвардійців. Хоча збройні сутички між прихильниками Української Народної Республіки і Радянської Росії тривали ще від листопада 1917 року, саме бій під Крутами символічно став вважатися першим боєм незалежної України проти Росії у ХХ столітті.

На захід завітали студентки і студенти Луцького вищого професійного училища будівництва та архітектури. Провідний науковий співробітник відділу новітньої історії Сергій Лис розповів їм про перебіг бою. На виставці «Волинь в Українській революції 1917–1921 років» він представив фотографії воїнів-крутян УНР, а також карту-схему бою під Крутами. Окремо науковець музею розповів про долю тих Героїв Крут, які були уродженцями Луцького повіту – Матвія Данилюка та Остапа Гаврилюка. Було простежено й подальшу долю тих учасників бою під Крутами, які вижили. Також, студенткам і студентам Луцького вищого професійного училища будівництва та архітектури науковець презентував ще одну виставку – «100 років боротьби: Українська революція 1917–1921», яку нещодавно розгорнули у музеї з нагоди відзначення 100-річчя проголошення незалежності УНР, а також до Дня Соборності України.

В рамках заходу обговорювалися й питання історичних паралелей між подіями сьогодення та 100-річної давності. Це і «гібридна» війна, коли авторитарна Росія (тоді – більшовицька, тепер – путінська) намагалася обставити свою агресію «братською» допомогою: сторіччя тому – Радянській Україні, а тепер – т.зв. ДНР–ЛНР. І звитяга українських добровольців, які першими стали на заваді агресору як у 1918-му, так і в 2014 році. Пам’ятаємо і шануємо бійців Армії УНР та нинішніх воїнів Збройних сил України!

Фото Л. Максимова

Переглядів: 496 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz