Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Січень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Головна » 2018 » Січень » 22 » 100 років боротьби: Українська революція 1917–1921
18:24

100 років боротьби: Українська революція 1917–1921

Закрити баннер

22 січня у Волинському краєзнавчому музеї відбулося відкриття фотодокументальної пересувної виставки «100 років боротьби: Українська революція 1917–1921». Відкриття приурочили до Дня Соборності України, а також до 100-річчя проголошення незалежності УНР. Створена вона Українським інститутом національної пам’яті на основі матеріалів інформаційно-просвітницької кампанії, яку інститут проводить в рамках відзначення Української революції 1917–1921 років. Волинський краєзнавчий музей доповнив її колекцією зброї тих часів зі своїх фондів.

На відкриття до музею завітали студенти Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні, а також чимало лучан, яким не байдужа українська історія. Завітали до музею і почесні гості. На початку, з привітанням з нагоди Дня Соборності України та заувагою, про важливість вивчення історичних уроків Української революції виступила заступниця голови обласної державної адміністрації Світлана Мишковець. Було сказано й про важливість пошанування єдності нашої держави у наш час.

Представниця Українського інституту національної пам'яті у Волинській області Леся Бондарук розповіла про створення виставки, та провела паралелі між боротьбою УНР з Радянською Росією та України з путінською Росією. Загалом, завданням виставки є нагадати про процеси державотворення в Україні на початку новітньої доби. На ній, зокрема, розкриваються теми інституційного будівництва, творення законодавчої, виконавчої, судової гілок влади, розбудова війська, дипломатії, фінансової системи, відродження освіти і культури тощо. Чимало уваги приділяється лідерам Української революції 1917–1921 років. Також, пані Леся презентувала буклет, випущений до виставки: примірники його отримали в подарунок Волинський краєзнавчий музей, Волинська обласна державна адміністрація, Волинський обласний ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою, Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки, всі районні та міські бібліотеки області.

Директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк наголосив, що обласний краєзнавчий музей ще з початку 2017 року робить усе можливе, аби гідно відзначити 100-річчя Української революції: зокрема, у музеї продовжує функціонувати виставка «Волинь в Українській революції 1917–1921 років», створена відділом новітньої історії. Окрім світлин та документів на ній представлено й чимало речей: зброя того часу, предмети побутового вжитку, колекція грошових знаків, які функціонували на наших теренах у роки революції тощо. Випустив музей і науково-методичні матеріали (автор – Сергій Лис) «Волинь в Українській революції 1917–1921 років: передумови, перебіг подій, наслідки», примірники яких Анатолій Силюк подарував Світлані Мишковець, Лесі Бондарук та представнику Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою.

На завершення провідний науковий співробітник відділу новітньої історії Сергій Лис провів екскурсії для присутніх по виставках «100 років боротьби: Українська революція 1917–1921» і «Волинь в Українській революції 1917–1921 років».

Також Лесею Бондарук було презентовано створену Українським інститутом національної пам’яті настільну гру «Українська революція 1917–1921 років». Як кажуть автори – це чи не перша спроба створити «інтелектуальну історичну розвагу», присвячену подіям сторічної давності. Студенти Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою розбилися на дві команди та першими «протестували» гру. Один примірник її залишається в музеї на виставці, то ж усі бажаючі, за умови відвідання виставки, зможуть перевірити свої знання з історії Української революції зігравши у цю гру.

Гра побудована за стандартною схемою – є ігрове поле і є 88 клітинок-ходів, по яких рухаються гравці і вирішують різні завдання. За поле в грі слугує «Оглядова карта українських земель» Степана Рудницького, яка включає до етнічної України, зокрема, Крим та Кубань. Карта поділена на шість регіонів: Київщина-Лівобережжя, Волинь, Галичина, Поділля, Південь і Схід. Грати можуть до трьох учасників чи команд. Перемагає той, хто відповість на найбільше запитань щодо кожного з шести регіонів – вважатиметься, що цей гравець чи команда «об'єднали українські землі». Правила ускладнені ще й особливими клітинками: «телепортом», «пасткою» та «чорними» і «білими» клітинками.

Виставка «100 років боротьби: Українська революція 1917–1921» діятиме до середини лютого 2017 року, в дні роботи експозиції Волинського краєзнавчого музею. А потому її, за погодженням з дирекцією Волинського краєзнавчого музею, зможуть замовити на тимчасове експонування освітні, культурні та громадські установи та організації Луцька і Волинської області.

Фото Л. Максимова

Переглядів: 641 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz