Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Грудень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2019 » Грудень » 11 » «Хоч я і доктор наук….»
15:32

«Хоч я і доктор наук….»

Закрити баннер

Фотодокументальну виставку під такою назвою відкрито у Волинському краєзнавчому музеї до 115-ої річниці від дня народження українського мистецтвознавця Павла Жолтовського (1904–1986).

На початку грудня виповнилось 115 років від дня народження Павла Миколайовича Жолтовського видатного українського вченого-практика, доктора мистецтвознавства, лауреата Державної премії України імені Тараса Шевченка та лауреата премії Івана Франка Академії наук України. Він заклав підвалини українського мистецтвознавства і практичного музеєзнавства, зробив значний внесок у вивчення і збереження пам’яток національної культурної спадщини, в тому числі й Волині. Саме при участі П. Жолтовського як вченого практика були виявлені і збережені тисячі пам’яток релігійного мистецтва волинського краю, зкомплектовано збірки сакрального мистецтва у Рівненському обласному і Волинському краєзнавчих музеях, Острозькому історико-культурному заповіднику і завдяки його науковій праці волинська ікона стала одним з найбільших наукових відкриттів у мистецькій культурі України кінця XX століття.

Нелегкою була доля вченого. У своїх «Спогадах» Павло Жолтовський писав: «Хоч я і доктор наук, і лауреат державної премії, але не забуваю ті гіркі часи безоглядного нищення національних святинь і того, що і собі прийшлось перетерпіти в своєму житті в тих часах…

П. Жолтовський в експедиції на Поділлі. 1930 р.

Взагалі все гірке і важке, як і щасливе і гарне в моєму особистому житті тісно зв’язане з відношенням до пам’яток старовини: коли їх нищили мені прийшлось разом з іншими діячами нашої культури нидіти в концтаборах; коли припинилась епоха, відома під загальною назвою «культу особи», мені пощастило знову повернутися до своєї справи, вже як шанованому спеціалісту. І репресії, і нагороди мені припали за одну і ту ж справу, в залежності від того, як до цієї справи ставились».

На Волині бережуть пам’ять про Павла Миколайовича Жолтовського, продовжуючи його справу. Вона живе у спогадах наукових співробітників музею, які працювали поруч з дослідником у волинських експедиціях 1981–1984 років, у віднайдених й атрибутованих ним мистецьких творах.

Експедиція Волинського краєзнавчого музею за участю П. Жолтовського.
Камінь-Каширський р-н. 1981 р.

Експедиція Волинського краєзнавчого музею за участю П. Жолтовського.
Любомльський р-н. 1982 р.

Експедиція Волинського краєзнавчого музею за участю П. Жолтовського.
с.Чорніїв Турійського р-ну. 1982 р.

На базі колекції сакрального мистецтва Волинського краєзнавчого музею у 1993 році було відкрито Музей волинської ікони в Луцьку. Щорічно в музеї проводяться міжнародні наукові конференції з волинського іконопису, присвячені пам’яті Павла Жолтовського.

Відкриття за участю сина Миколи меморіальної дошки, присвяченої П.Жолтовському, на батьківщині вченого у с. Мислятин Ізяславського району Хмельницької області. 2014 р.

Презентація книги «Жолтовський Павло. UMBRA VITAE. Спогади, листування, додатки» під редакцією Олександра Савчука». Луцьк. 2013 р.

На виставці представлено фотодокументальні матеріали про життя і діяльність Павла Жолтовського. Окремі світлини та документи подано вперше. В експозиції виставки можна побачити серед особистих речей вченого знаменитий червоний олівець, з яким він не розлучався в експедиціях; улюблену орнаментовану краватку, відому з багатьох портретів; книги з його автографом.

Євгенія Ковальчук,
заступник директора з наукової роботи
Волинського краєзнавчого музею

Виставку «Хоча я і доктор наук…» можна оглянути у Волинському краєзнавчому музеї впродовж грудня 2019 року у дні роботи музеї. Для бажаючих пропонуємо також тематичну екскурсію за попереднім записом.

Тел. (0332) 24-56-19 або 095-687-45-44.

Переглядів: 410 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz