Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Календар
«  Червень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2021 » Червень » 24 » «Не суто розстріл в’язнів 23 червня 1941 року»
09:07

«Не суто розстріл в’язнів 23 червня 1941 року»

Закрити баннер

У Луцьку говорили про трагічні події в роки нацистської окупації та їх вплив на подальшу історію. Публічну лекцію «Луцьк у вихорі війни: трагедія 23 червня 1941 року» прочитав кандидат історичних наук, завідувач науково-експозиційного відділу новітньої історії Волині Волинського краєзнавчого музею Богдан Зек. Про це написала Наталія Малімон у газеті «День».

Монумент жертвам московсько-кадебістських катів у Луцьку

Виповнилося вже 80 років з дня розстрілу в’язнів Луцької тюрми, але білих сторінок у цій історії ще вистачає. Богдан Зек каже: «Лекція присвячена не лише суто трагедії 23 червня 1941 року. Я намагаюсь наводити паралелі з історією Луцька періоду німецької окупації загалом. Події, які стались у в’язниці, мали значний вплив на перебіг подальших процесів та явищ. Лекція супроводжувалась презентацією документів і фото як з колекції Волинського краєзнавчого музею, так і тих матеріалів, які стали предметом мого попереднього вивчення. Дещо вже було опубліковано у моїй монографії «Луцьк у роки нацистської окупації (1941 – 1944)» та нашій спільній книзі із Лесею Бондарук і Тетяною Яцечко-Блаженко «Волинь 1939 – 1946 років. Окупована, але не скорена». Про розстріл 23 червня 1941 р. вже багато писали, але ніхто не ставив собі завдання дослідити історію в’язниці у подальшому, принаймні у період нацистської окупації, адже там також страждали і гинули люди».

Як  встановив Богдан Зек – на основі документів, спогадів очевидців, учасників тих трагічних подій червня 1943 року, з початком німецько-радянської війни Луцька в’язниця була переповнена. Всього було 34 камери, 6 із яких призначались для тюремного шпиталю. Замість максимально допустимого числа у 640 в’язнів, станом на 10 червня 1941 р. у ній утримувалося 2055 осіб. «Вивчивши спогади очевидців, вдалось встановити кількість в’язнів по деяких камерах. Так, у 34-й перебувало 238 арештантів, 19-й – 40 осіб, 22-й – 50 чоловік, 7-й – 60 бранців. Побут в’язнів 8-ї камери у своїх спогадах описав Тарас Присяжний: «У нашій камері під № 8, яка мала розміри 11 на 13 метрів, була тільки одна віконна рама для вентиляції, містилося в ній 198 в’язнів. Набиті ми, мов оселедці у бочці. Вночі лягали на цементовій долівці по черзі. Переверталися з боку на бік за командою всі разом, інакше не можна».

Своє перебування у Луцькій в’язниці описав і Григорій Бірон: «Спочатку була камера, в якій, мов оселедці в бочці, тиснулося більше, як двісті чоловік. Темно було і вдень, і вночі, бо два малесенькі віконця біля самої стелі забили дошками. Люди непритомніли від браку повітря. На що вже ми, сильні молоді сільські парубки, і то не витримували. Поки сядеш, то ще нічого, а встанеш – кола пливуть перед очима, падаєш у пітьму. Вночі спали «валетом». Щоб повернутися з боку на бік, потрібно було будити сусіда. Потім нас перевели на другий поверх, де в камері вже було трохи більше сорока чоловік…»…

У планах евакуації в’язнів із тюрем західних областей УРСР зазначено, що з Луцька необхідно вивезти 2052 особи, для цього було потрібно 75 залізничних вагонів. Однак ніхто з бранців так і не був евакуйований. 22 червня 1941 р. підрозділи вермахту перейшли радянський кордон. Близько 14 год. Луцьк бомбардували німецькі літаки. Руйнувань зазнала і в’язниця.

Реконструкцію подальших подій Богдану Зеку дозволяють відновити як свідчення очевидців, так і радянські документи, опубліковані І. Біласом. Важливо, що документація Луцької і Володимир-Волинської в’язниць була знищена по дорозі до Києва заступником начальника Луцької в’язниці Лєскіним. Але і через десятиліття історія відкриває трагічні сторінки.

Лекція відбулася у музейному дворику, який стає одним із центрів культурного життя Луцька.

Переглядів: 232 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz