Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Липень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Головна » 2020 » Липень » 30 » «Життя художника, як доля Батьківщини»
09:11

«Життя художника, як доля Батьківщини»

Закрити баннер

В рамках року Андроника Лазарчука на Волині, у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки 1 серпня о 12.00 відбудеться відкриття виставки «Життя художника, як доля Батьківщини», присвяченої 150-річчю від дня народження українського художника, педагога та культурного діяча.

У зв’язку з карантином захід відбудеться з обмеженою кількістю відвідувачів.
Попередній запис за телефоном 0957920310

Довідково:
У січні 2020 року виповнилося 150 років від дня народження українського художника, уродженця Волині (с. Уховецьк, нині Ковельського району) Андроника Лазарчука (1870–1934).

Твори художника представлені в Художньому музеї в Луцьку, в ряді музеїв України та Національному художньому музеї Білорусі. Найбільша збірка робіт Андроника Лазарчука зберігається у Волинському краєзнавчому музеї. Це біля 100 творів живопису і графіки, частина яких буде презентована на виставці.

У рамках ювілейної виставки буде представлено твори живопису, графіки, документи, меморіальні речі з фондів Волинського краєзнавчого музею та Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки. Виставка відображає усі напрямки творчості Андроника Лазарчука, одного із самобутніх художників України, до кінця ще не вивчених і не поцінованих.

Важливою сторінкою в історії культурно-мистецького життя початку XX ст. є творчі контакти А.Г.Лазарчука з Оленою Пчілкою (О.П.Косач) – відомою письменницею, дослідницею народного мистецтва, громадською діячкою, матір’ю Лесі Українки. Коли і де, при яких обставинах познайомився Андроник Лазарчук з родиною Косачів і особисто з Оленою Пчілкою, з’ясувати майже неможливо, тому що в жодних письмових джерелах це не зафіксовано. Можна лише припустити, що це знайомство припадає на 1886–1890 роки, коли художник був досить відомим в інтелігентних колах волинян. Але незаперечним є той факт, що Андроник Лазарчук з 1912 року прийняв від Олени Пчілки пропозицію ілюструвати журнал «Рідний край» та додаток до нього – дитячий часопис «Молода Україна», у якому вона була редактором і видавцем. Про творчі контакти Андроника Лазарчука з редакторкою українських часописів Оленою Пчілкою засвідчує також лист, датований 8 лютого 1912 року, у якому художник писав до Ольги Петрівни: «Дуже радий, що рисунки мої пригодились для Ваших часописів. Присилаю Вам іще сім малюнків, котрі, мені здаеця, пригодятьця для «Молодої україни» (У листі збережені особливості рукопису). Андроника Лазарчука і Олену Пчілку єднала спільність художньо-естетичних уподобань, якоюсь мірою – і творчих зацікавлень. Значимими є їх заслуги на культурно-освітній ниві.

Виставка у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відкриється в рамках мистецького проєкту «Андроник Лазарчук: родом з Волині, серцем – з Україною», який реалізується впродовж 2020 року. Мета проєкту – збереження та популяризація творчої спадщини Андроника Лазарчука, ознайомлення населення області й України з культурно-рекреаційним потенціалом регіону.

Переглядів: 243 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz