Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Лютий 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29
Головна » 2016 » Лютий » 24 » Завершився перший день конференції «Леся Українка і родина Косачів в історії та культурі України та Волині»
21:56

Завершився перший день конференції «Леся Українка і родина Косачів в історії та культурі України та Волині»

Закрити баннер

   24 лютого, в рамках відзначення 145-ої річниці від дня народження Лесі Українки, у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки розпочала роботу VІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Леся Українка і родина Косачів в історії та культурі України та Волині» (програма тут).

   Конференція почалася з вручення нагороди − ордена Богдана Хмельницького батькам загиблого на сході України колодяжненця, молодого офіцера Олега Остапенка, серце якого зупинилося з болю від війни і досі материнськими слізьми кричить: «Люди, зупиніться! Що ви робите!» Нагороду вручили голова Ковельської держадміністрації Віктор Козак та голова райради Андрій Броїло.

   Виконавчий директор Благодійного фонду «Волинь-2014» подарував батькам щойно випущену книгу, призначену для фронту (не тільки для героїв-захисників України, а й корисну для зміни свідомості антиукраїнських сил): «Леся Українка. Слово, моя ти єдиная зброє…». Книга готувалася Волинським краєзнавчим музеєм та Колодяжненським літературно-меморіальним музеєм Лесі Українки.

   Віктор Козак та Андрій Броїло привітали учасників конференції, побажали їм плідної роботи. Народний депутат України, уродженець м. Волноваха, Валерій Лубінець, констатував підйом духу українства у Донецьку і запевнив, що через кілька років там будуть пам'ятники Лесі Українці і Степану Бандері, а населення буде розмовляти українською мовою.

    Настоятель Колодяжненського Святомиколаївського храму Київського патріархату Іван Оринчак говорив про випробовування української нації війною, прочитав власний вірш «Гинуть люди на землі».

   З привітанням виступив Геннадій Бондаренко (кандидат історичних наук, професор кафедри документознавства і музейної справи Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, голова Волинської обласної Національної спілки краєзнавців України) і окреслив головні думки своєї доповіді «Леся Українка і родина Косачів у волинезнавстві».

   Алла Диба, науковий співробітник Відділу рукописних фондів і текстології Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, член національної спілки письменників України подарувала книгу «Олена Пчілка. Український дитячий театр», упорядкованою Ларисою Мірошниченко, виданою у Київському видавництві «Веселка».

   Дирекція Волинського краєзнавчого музею подарувала раритетну (1950-і рр.) виставку про життя і творчість Тараса Шевченка (у родині Косачів шанували Кобзаря), фотографії Колодяжненськоїсадиби Косачів 50-х років XX ст., московське, 1890 року, «Полное собраніе сочиненій на малороссійском языке И. П. Котляревскаго. Съ очеркомъ жизни и портретом автора», Львівське видання, 1891 року, повісті Кароля Дікенса «Оліверъ Твістъ», які доповнять у музеї бібліотеку родини Косачів.

   З привітаннями і книжковими подарунками від Львівського музею Івана Франка приїхала до музею Соломія Вівчар, кандидат філологічних наук, старший науковий співробітник музею.

   Підприємець з Полонного на Хмельниччині Володимир Жолобов подарував для фондів музею дизайнерські чашки з блюдцями на тему «Леся Українка».

   Від музею Лесі Українки у Східноєвропейському університеті Лесі Українки вітання привезла його завідувач Тетяна Данилюк-Терещук.

   Анатолій Семенюк, краєзнавець, письменник, голова Ковельської міжрайонної організації Національної спілки краєзнавців України, член Національної спілки письменників України говорив про проекцію творів Лесі Українки на сучасність, читав власний вірш.

   Любов Коць від імені Державного архіву Волинської області передала музею виписки з церковних метричних книг про хрещення Оксани, Миколи, Ізидори Косачів, хрещення Оленою Пчілкою селянської дівчинки, хрещення Наталією Косач, дружиною брата Лесі Українки Миколи, дочки Варвари Дмитрук – подруги Лесі Українки.

   Пленарне засідання розпочали автори статей, які увійшли до наукового збірника «Минуле і сучасне Волині та Полісся. Леся Українка і родина Косачів в історії та культурі України та Волині. Випуск 57», присвяченого 145-річчю від дня народження Лесі Українки, виданого Управлінням культури Волинської облдержадміністрації, Волинським краєзнавчим музеєм, Колодяжненським літературно-меморіальним музеєм Лесі Українки, Волинською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України.

   У «Білому» Лесиному будиночку відбувся захід «Світ музики Лесі Українки», на якому завідувач музею Віра Комзюк розповіла присутнім про любов Лесі Українки до музики, яка стала неодмінною складовою її життя, представила артистів-киян − народну артистку України Наталію Свириденко та студентку кафедри інструментально-виконавської майстерності інституту мистецтв Київського університету ім. Бориса Грінченка Соломію Голяк. Наталія Сергіївна виконала твори європейських композиторів, які любила слухати і грати письменниця. Соломія віртуозно виконала «Мазурку» Шопена, «Коломийку» О. Колесси, «Думу про золоті віки» А. Кос-Анотольського. Продовжила виступ власним твором «Мавка».

   У актовій залі музею відбулася презентація книги «Косачі і Запруддя». Запруддя − село, тепер Камінь-Каширського району, у якому був маєток сестри П. А. Косача. Косачі неодноразово бували у цьому селі. Презентацію провела директор Камінь-Каширського краєзнавчого музею, автор тексту Наталія Пась.

   Львівське видавництво «Апріорі» незадовго до ювілею Лесі Українки за проектом Колодяжненського музею Лесі Українки видало книгу «Олена Пчілка – дітям». Презентація її також відбулася у перший день наукової конференції.

   Відбулася і презентація книги «Слово, моя ти єдиная зброє…».

Джерело: Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки

Переглядів: 566 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz