Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Жовтень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2021 » Жовтень » 31 » Завершилася Міжнародна наукова конференція «Олика в європейській історії: відтворення історико-архітектурної спадщини»
20:01

Завершилася Міжнародна наукова конференція «Олика в європейській історії: відтворення історико-архітектурної спадщини»

Закрити баннер

30 жовтня у Художньому музеї волинські музейники презентували учасникам конференції колекцію скарбів родини Радзівілів та книгу для дітей про Олицький замок авторства журналіста Володимира Данилюка.

У чотирьох залах Художнього музею розмістили лише частину, проте, найціннішу, артефактів Олицького маєтку, збережених у місцевих музейних фондах.

Завідувачка музею Зоя Навроцька зазначила, що працівники музею чи не першими заговорили про Олику та пропагували її пам’ятки: «Якщо ви, науковці, дістаєте із сутінків історії забуте і втрачене, то ми, музейники, надаємо цьому візуалізації, яка, зазвичай, говорить більше за написане. Так, з представлених тут артефактів без сумніву можна стверджувати, що в Олицькому палаці шанували твори мистецтва, музику, любили квіти і тварин».

В експозиції представлено живопис та скульптури 17-19 століть з художньої галереї Олицького палацу, графічні портрети представників роду Радзівілів, виконані невідомими європейськими митцями 17-20 ст., а також фотографії з родинного альбому, які знайомлять з архітектурою маєтку, його інтер’єрами, розповідають про полювання в Цуманських угіддях. На особливу увагу заслуговує родинне дерево Радзівілів, виконане на шовку гравером Петером Боссе у 1742 році. Ще два подібних зображення на папері зберігаються у музейних фондах Варшави.

Директорка волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко зазначила, що Оргкомітет з популяризації історичної спадщини Олики намагається зацікавити нею різні вікові та соціальні групи: «Одним з таких варіантів промоції пам’ятки – залучення окремого сегменту потенційного відвідувача – є книга для дітей українською і польською мовами «Слід JFK... у Замку Радзівілів».

Презентуючи сигнальний примірник видання, його автор – журналіст, головний редактор часопису «Волинська газета» Володимир Данилюк розповів, що, найперше, прагнув здолати стереотипи сприйняття Олики, як місця розташування божевільні. А що книга для дітей та підлітків, то з півтисячолітньої історії роду автор обрав епізод, який би максимально зацікавив молоде покоління. «Це історія про те, як син останнього власника замку Януша Радзивілла – Станіслав Альбрехт – був одружений із Керолайн Лі Був’є – рідною сестрою дружини Президента США Джона Кеннеді». Володимир Данилюк зізнався, що було непросто вибрати стиль оповіді, аби максимально спростити її для дитячого сприйняття, але не спотворити історичні факти. Автор також висловив вдячність Генконсульству Республіки Польща в Луцьку за сприяння в реалізації проєкту.

Завершила роботу Міжнародна наукова конференція «Олика в європейській історії: відтворення історико-архітектурної спадщини», але практична діяльність з відновлення давньої пам’ятки лише починається.

Підсумовуючи дводенну роботу наукового форуму директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко зізналася, що остаточно повірила у здійсненність амбітного проєкту ревіталізації Олики, після того, як об’єкт внесли до програми «Велика реставрація». – «Це зусилля великої команди людей, потужного волинського лобі».

Вона відзначила особливу роль у цьому процесі голови обласної ради Григорія Недопада, народної депутатки Ірини Констанкевич та уродженця Олики, доктора фізико-математичних наук, члена-кореспондента НАН України Віктора Жовтянського, який став громадським уповноваженим зі збереження історично-архітектурного насліддя Олики.

Від імені оргкомітету вона також подякувала учасникам конференції з України, Польщі та Білорусі за неоціненне сприяння Волині у її намірах відродити історичні пам’ятки: «Досі ми не мали досвіду ревіталізації таких великих об’єктів, саме тому до участі в науковій конференції, крім істориків, ми запросили археологів, архітекторів, реставраторів, музейників. Ми розраховували на допомогу у побудові концепції, стратегі, музеєфікації і туристичної промоції Олицького комплексу і отримали її. Завдяки кожному з вас ми побачили майбутнє Олики». Вона також зазначила, що є намір цей науковий форум зробити щорічним.

Директорка Науково-методичного центру сприяння розвитку музеєзнавства і пам’яткознавства Харківського гуманітарного університету Олена Жукова запевнила, що Олицький замок знають в Україні і хочуть з ним працювати навіть у далекому Харкові. – «Коли я розповіла крипто-художникам про палац Радзівілів, вони негайно захотіли їхати сюди. Крипто-арт – інсталяції, електронні експозиції, що оживають, світлові 3D-ефекти, які можна спостерігати вночі - це дуже популярний напрямок, що гарно капіталізується. Під час конференції ми вже створили невеликий консорціум, залучивши різних фахівців, які будуть допомагати вам у відродженні та розвитку цього проєкту». Олена Жукова також рекомендує не чекати завершення реставрації, яка може затягнутися на роки, а наповнювати життям палацовий комплекс вже, заручившись підтримкою спеціалістів культурно-креативної індустрії.

Науковиця повідомила, що з кафедрою туризму Луцького національного технічного університету вже обговорено та напрацювано концепцію створення в Олиці туристично привабливої території. Вона також подарувала Олицькій селищній раді методичну розробку залучення туристів та туристичної промоції у невеликих громадах. «По суті – це покрокова інструкція, як з маленьких елементів створити великий продукт, який призведе до розвитку громади. Сподіваюся, він вам допоможе», – зазначила Олена Жукова.

Від імені голови обласної ради та усього депутатського корпусу за продуктивну роботу, наукові рекомендації та живе спілкування учасникам конференції висловив вдячність перший заступник голови Волиньради Юрій Поліщук: «Я переконаний, що ця конференція дасть поштовх для вдалої реалізації проєкту відновлення палацу Радзівілів, і ми отримаємо тут центр історії, культури і туризму. А Олика стане осередком, який поєднає туристичні стежки до Володимира, Луцька, Колодяжного», – підсумував роботу наукового форуму посадовець.

Джерело: Волинська обласна рада

Переглядів: 273 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz