Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Грудень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2016 » Грудень » 15 » Запрошуємо на презентацію спільної українсько-польської книги про ікону Холмської Богородиці
13:46

Запрошуємо на презентацію спільної українсько-польської книги про ікону Холмської Богородиці

Закрити баннер

20 грудня о 12 год. у Музеї волинської ікони в Луцьку відбудеться презентація наукового збірника «Повернута із небуття. Ікона Холмської Богородиці» (до 250-ліття коронування ікони) за редакцією Анджея Ґіля, о. Мірослава Каліновського та Ігоря Скочиляса, опублікованого видавництвом Люблінського Католицького Університету в рамках публічного проекту «Соборна Україна та Київська традиція».

Завдяки співпраці двох католицьких університетів – у Любліні та Львові – побачила світ нова книга «Повернута із небуття» про найдавнішу збережену в Україні ікону – образ Холмської Богородиці перелому XII–XIII століть. Ця унікальна пам’ятка візантійського походження доби пізніх Палеологів та пов’язаний з нею культ стала захопливим об’єктом дослідження українських і польських науковців. Відкриттям цієї реліквії в середині XVII ст. світ завдячує василіанинові Якову (Суші), унійному владиці Холмсько-Белзької єпархії (1652-1687). Після брутальної ліквідації царською Росією унії в Королівстві Польському (1874-1875 рр.) чудотворна ікона опинилася в руках православних. З вибухом Першої світової війни реліквію з холмського собору Пресвятої Богородиці перевезли спочатку до Москви, а невдовзі до Києва, де її приватно переховували в умовах радянського панування. Під час німецької окупації, з ініціативи архиєпископа Іларіона (Івана Огієнка), ікону в 1943 р. знову переправили до Холма. Наступного року останній православний настоятель Холмського собору, o. Гавриїл Коробчук, забрав образ із собою в Україну. А 15 вересня 2000 р. ікону урочисто передали на вічне зберігання до Волинського краєзнавчого музею.

250-ліття коронації ікони Холмської Богородиці, що святкувалося 2015 р., дало імпульс до проведення низки академічних зустрічей і конференцій. Один із таких заходів відбувся у Львові й Луцьку 15-16 вересня 2015 р. у рамках Міждисциплінарного семінару „Топографія святості: ікона Холмської Богородиці в традиціях Slavia Orthodoxa, Slavia Unitai Slavia Latina”, що його організували Гуманітарний і Філософсько-богословський факультети Українського Католицького Університету за участі Богословського факультету Люблінського Католицького Університету Івана Павла II. Частина засідань семінару проводилася у Музеї волинської ікони в Луцьку, безпосередньо при чудотворному образі. Учасники наукового форуму підсумували сучасний доробок і запропонували нові авторські гіпотези щодо походження, історії побутування й функціонального призначення холмської ікони. Для тематичного та хронологічного розширення дослідницької палітри збірника Редколегія запросила до авторського колективу не тільки учасників дисциплінарного семінару, але й інших провідних науковців. Книга акумулює статті 14 учених, котрі репрезентують декілька академічних та університетських середовищ Польщі й України. Свою увагу ці дослідники зосередили як на самій чудотворній іконі, так і на соціокультурному та релігійному просторі, в якому святиня функціонувала. У виданні вміщено тексти, що описують долю Холма від його початків і до сучасності (це своєрідна монографія з історії міста). Наступний тематичний блок збірника стосується самого холмського образу та різноманітних аспектів його культу. Остання частина книги містить два есеї – панорамний огляд історії Холмсько-Белзької єпархії як складової Київської унійної митрополії, та розвідку про взаємодію в яґеллонську добу двох мистецьких систем – Сходу і Заходу.

Переглядів: 432 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz