Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
Головна » 2020 » Квітень » 2 » З музейних скарбів: натрунний портрет Альбрехта Станіслава Радзивілла
10:50

З музейних скарбів: натрунний портрет Альбрехта Станіслава Радзивілла

Закрити баннер

Як поповнюються музейні колекції? Більшість музеїв отримують цінні речі в дар або закуповують їх. Однак один з найбільш цікавих видів набуття музейних предметів – це організація наукових експедицій, зокрема археологічних, етнографічних, історичних.

У 2016 році Волинським краєзнавчим музеєм було проведено археологічні дослідження в криптах костелу святої Трійці в Олиці. Зараз костел активно реставрують, однак протягом радянського часу там розміщувались стайні для коней і продуктові склади. В 90-х роках ХХ ст. підвали приміщення стали об’єктом зацікавлення «чорних археологів», які шукали «князівське золото», адже костел був родовою усипальницею магнатів Радзивіллів. Більшість крипт станом на 2016 рік були перекопані, в них хаотично лежали людські кістки змішані з уламками будівельних матеріалів та інших сучасних відходів. Щоб окультурити підземелля, науковці розчистили верхній шар сміття, відбираючи все цінне. В одній із крипт було виявлено унікальний предмет – срібний натрунний портрет чоловіка, який був акуратно покладений поміж цеглою та присипаний землею. Подальші наукові дослідження показали, що зображувана особа – Альбрехт Станіслав Радзивілл, Великий канцлер литовський, який жив у XVII столітті.

Сам портрет, який згідно поховальної традиції мав розміщуватись на труні, був виготовлений посмертно на основі відомої картини 1640 року.

Артефакт представляє собою срібний лист з отворами для кріплення та рельєфним декором по контуру. По центру вибито профіль Альбрехта Станіслава Радзивілла зі звичними для тогочасної Європи зачіскою, борідкою та вусами, одягнутий він у західноєвропейський костюм з матерчатими ґудзиками у вигляді шишок. Над головою зображуваного два ангели, які тримають князівську корону. Вага артефакту становить понад один кілограм.

Автентичність портрету на даний момент визнана як в Україні, так і за кордоном, а сам артефакт вже розміщувався на виставках в Луцьку та Вільнюсі.

Таким чином музей отримав безцінний скарб, який міг стати об’єктом наживи грабіжників і поповнити одну з приватних колекцій.

Переглядів: 313 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz