Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2020 » Травень » 26 » З колекції Музею волинської ікони: «Спокуса Ісуса Христа»
10:05

З колекції Музею волинської ікони: «Спокуса Ісуса Христа»

Закрити баннер

У XVIII ст. на Волині нижня частина іконостасів, так звані предели, розписувались на євангельські теми, про що свідчать пам’ятки у храмах, що збереглися до нашого часу. В експозиції Музею волинської ікони демонструється предела з сюжетом «Спокуса Ісуса Христа» початку XVIII ст., що походить з Свято-Троїцької церкви с.Городище Луцького району.

За розповідями євангелістів (Мт. 4, 1-11), (Лк. 4, 1-13), (Мр.1, 12-13) після свого хрещення Святий Дух повів Ісуса Христа у пустелю, щоб на самоті у молитві й посту Він міг підготуватися до Своєї місії. Там підійшов до Нього диявол і трьома звабленнями – голодом, гординею і вірою - почав спокушати Його на гріх, як і будь яку людину.

У православному живописі сцени спокуси зустрічаються зрідка. У західному мистецтві цей сюжет був поширений. З трьох спокус художники найчастіше писали першу – епізод з каменями.

Волинський іконописець змальовує спокусу Ісуса Христа у двох композиціях «Христос у пустелі» та «Спокуса Христа на горі». Ще одна спокуса втілена зображенням храму на задньому плані. На передньому плані намальований Ісус Христос, який стоїть поряд з дияволом. Біля ніг Христа лежить каміння. Христос простягає руку до каменя, який пропонує йому диявол зі словами: «Коли ти син Божий, скажи, щоб каміння це стало хлібами!». Дана цитата з Євангелія від Матвія (гл.4, в.3) та слова «приступив до нього спокусник» написані вгорі ікони. Лик Ісуса Христа видовжений з високим чолом, м’яко підкресленими вилицями, майже прямим чорним волоссям і невеликою бородою. Погляд виразних очей, заглиблений у думки. Синій хітон та червоний гіматій Ісуса розкреслений важкими бганками, як було прийнято в мистецтві бароко. Диявол намальований у повен зріст, як ворог Бога, спокусник і згубник людських душ. Цим підкреслюється наскільки великою була спокуса і сила духу Ісуса Христа у протистоянні дияволу. Щоб акцентувати підступність і хитрість диявола автор малює його у вигляді старця в чернечій рясі, з-під якої виглядає хвіст. Іконописець не випадково намалював диявола на протилежність зображенню святих - зі спини і в профіль. Святі завжди обернуті прямо до глядача або на три чверті для того, щоб віруючий у молитві бачив їх перед собою, зустрічався з ними обличчям до обличчя. Профіль диявола вже перериває безпосереднє спілкування і є початком відсутності. Справа на іконі написана височезна гора з маленькими постатями Ісуса Христа та диявола на вершині. За церковним переданням ця гора знаходиться поблизу Єрихону і називається християнами гора Спокуси. Драматизм подій іконописець підкреслює чорним кольором: свинцеві хмари, чорно-коричнева гора, чорне обрамлення основного зображення. Золото використане тільки у німбі Ісуса Христа.

Ікону відзначає високий рівень виконання. За художньо-стильовими ознаками є всі підстави віднести її до нечисленних збережених творів кола майстрів, які на зламі XVII – XVIII ст. разом з Йовом Кондзелевичем творили на Волині своєрідне малярське середовище.

Джерело: Музей волинської ікони

Переглядів: 341 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz