Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
Головна » 2020 » Квітень » 16 » З колекції Музею волинської ікони: «Христос у потирі»
10:07

З колекції Музею волинської ікони: «Христос у потирі»

Закрити баннер

Останній тиждень Великого посту називають Страсним, кожного дня вшановуючи страждання і мученицьку смерть Ісуса Христа. Цій тематиці присвячений символічний образ невідомого волинського іконописця «Христос у потирі» першої половини ХVІІІ ст.

«Христос у потирі» – досить розповсюджений іконографічний мотив на українських церковних посудинах і церковному начинні, що вживається під час таїнства Євхаристії: на покрівцях, воздухах, дискосах і обов’язково на жертовниках. У ХVІІ ст. цей сюжет з’являється і в стінних розписах у храмах. Подібну іконографію бачимо у книжковій графіці, наприклад, гравюри Никодима Зубрицького з Акафістів, виданих у Львові у 1699 р. Деталі, пов’язані із страстями Христа, особливо підкреслюються у західноєвропейському мистецтві ХVІІ ст. Композиція волинської ікони спокійна і врівноважена, чітка і строго симетрична з домінуючим центром. Поєднання світлих (фігура Ісуса) і темних (тло і позем ікони) площин свідчать про містичне прагнення Христа до неба. Спаситель спокійно і одухотворено споглядає на глядача, позбавлений болю і страждань. Всією своєю поставою і світлим ликом Ісус стверджує перемогу над смертю, над темнотою зла, гріхів і спокус. Руки Спасителя підняті вгору, старанно прописані, долоні розкриті так, ніби іконописець показує рани Христа від цвяхів. Підняті вгору руки -- жест прийняття благодаті Божої чи молитовне звернення до вищих небесних сил.

Всю площину ікони займає Т-подібний хрест. На верхній перекладині збереглися залишки тексту з Євангеліє, вірогідно: «Бо Плоть Моя є істинною їжею, і Кров Моя є істинним питтям» (Ін. 6, 55).

Центром композиції виступає поясне зображення Христа у потирі (чаші). Чаша символізує церковну посудину для здійснення таїнства причастя, яку передав під час Тайної Вечері своїм учням Христос. Потир символізує і Священний Грааль - чашу, в яку була зібрана кров Ісуса, яку він проливав за людей на хресті

Навколо зображення Спаса розміщені предмети, які вказують на останні дні земного життя Ісуса та знаряддя тортур і мученицької смерті – терновий вінець, тростина, колона, молоток, ігрові кості, кліщі, цвяхи, драбина, факел і ліхтар, якими присвічували у Гетсиманському саду, рука, меч, півень, глек і посудина, як символ обряду омовіння Христом ніг учням. Іконописець зображає також плат Вероніки, розповіді про який зустрічаємо в апокрифах: коли Ісус ніс хрест на Голгофу, жінка на ім’я Вероніка витерла його спітнілий лик своїм платом і там залишився відбиток. За деякими джерелами ім’я Вероніка виникло як перекручений латинський вираз «vera ikon» - істинний образ. Цікава деталь - колоски у вазі, як символ таїнства євхаристії – причащання хлібом і вином, як заповідь Сина Божого людям.

На поземі - дата написання ікони - 26 березня 1737 року, виконана кириличними літерами.

Ікона «Христос у потирі» є винятковим твором, у якому поєднуються ідеї жертовності Ісуса Христа з євхаристичними мотивами, які є визначальними у християнському віровченні.

Джерело: Музей волинської ікони

Переглядів: 243 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz