Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
Головна » 2020 » Квітень » 15 » З колекції Музею волинської ікони: «Христос Недремне Око»
20:35

З колекції Музею волинської ікони: «Христос Недремне Око»

Закрити баннер

У християнському мистецтві є образи, сповнені глибоким символічним змістом, які відкривають складний і дивовижний світ ідей та уявлень, що сягають глибокої давнини. Протягом багатьох століть до них зверталися художники, розкриваючи людям їхній дивовижний духовний зміст. До таких зображень відноситься і образ Христа у вигляді сплячого Отрока на іконах «Христос Недремне Око». Ця тема з’явилася у Візантії в ІХ ст., після завершення іконоборчого періоду, знайшла свій розвиток у західному мистецтві і повернулася у православний світ, збагаченою новими композиційними деталями та символічними значеннями. Іконографія Христа Недремне Око ілюструє і тлумачить дві основні теми: народження і смерть, Воплочення і Страсті Господні, як необхідну умову відкуплення. Юний вік Ісуса на іконах пов'язаний з образом Христа Еммануїла (пророцтво Ісаї 7, 14), що є символічним зображенням Втіленого Слова, та відповідає біблійним висловлюваннями, що супроводжують образ Спаса Недремне Око: він молодий лев, прообраз очікуваного Месії.

Ікона «Христос Недремне Око» XVIII ст. з колекції музею походить з церкви Різдва Пресвятої Богородиці с.Мизове Старовижівського району.

Центральне місце займає постать Спасителя Еммануїла, одягненого у білу сорочку, який лежить на хресті. Біла сорочка – символ чистоти і нетлінності плоті Ісуса, а також образ плащаниці. Якщо на давніх іконах Христос зображувався сплячим з відкритими очима, то на волинській іконі Він спить, ніжно підклавши ліву руку під личко, і споглядає уві сні свої майбутні страждання. У цій композиції Він є втіленням Агнця і Царем Месією «недремлючим» і «несплячим». На хресті прибито титло з латинським написом «INRI» – «Ісус Назорянин Цар Іудейський». Іконописець зображає знаряддя страстей Господніх як святі символи і знаки Хресної дороги: спис з губкою, копіє, батіг, цвяхи, терновий вінець, тростина, прив'язана до колони-стовпа і півень на ній, як символ зради Петра. На червоній багряниці лежать ігрові кості, як нагадування про розіграш воїнами одягу Христа. Євхаристична чаша, у яку була зібрана свята кров Господа, – символ викупної Жертви. Вухо і ніж, як згадка про події в Гетсиманському саду під час арешту Христа, коли Петро, боронячи Ісуса, відсік вухо Малху – слузі Каяфи. Гаманець з срібняками та рука, що вдарила по щоці страждаючого Христа. Волинський іконописець до композиції додає корзину квітів, серед яких – троянди, символічні квіти Богородиці та Ісуса.

Сюжет «Христос Недремне Око» із зображенням знарядь страстей Господніх в українському мистецтві поширюється в кінці XVII ст. під впливом західної культури і особливо гравюр польського, німецького та нідерландського походження. Особливої популярності в Україні такі ікони набувають у XVIII–ХІХ ст., у храмах Волині вони зустрічаються зрідка.

Джерело: Музей волинської ікони

Переглядів: 638 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz