Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Головна » 2020 » Листопад » 23 » З колекції Музею волинської ікони: «Архістратиг Михаїл з діяннями»
14:45

З колекції Музею волинської ікони: «Архістратиг Михаїл з діяннями»

Закрити баннер

Ікона «Архістратиг Михаїл з діяннями» кінця XVIІI ст. з с. Троянівка Маневицького району.

Анонімний автор ікони створив колоритний та самобутній образ Святого, як християнського патрона, покровителя і заступника у земних нещастях, символу перемоги.

В середнику ікони маляр подає монументальну постать «вождя воїнства Господнього», як називає його Святе Письмо, зображаючи Михаїла не просто як головного борця проти диявола і всякого беззаконня серед людей, а як воїна-переможця. В основі зображення – Одкровення Іоана Богослова: «І сталася на небі війна: Михаїл і Ангели його воювали проти дракона, і дракон, і ангели його воювали проти них, але не встояли, і не знайшлось вже для них місця на небі. І повалений був великий дракон, древній змій, що зветься дияволом і сатаною, що спокушає всесвіт, скинутий був додолу, і ангели його скинуті були з ним» (Одк., гл. 12, 7 – 9). Автор написав архангела в одязі, що нагадує обладунок античного воїна: короткий хітон, зелена зома із золоченими пластинами, короткий плащ-сагум, круглий легкий щит – аспіс. Легкості і динамічності могутній постаті архангела надають розпростерті за спиною сині перисті крила.

Тло середника ікони чітко поділене на сріблену гравійовану верхню частину, нижню – блакитну, що символізує небо (з якого скинутий сатана) і позем, охоплений полум’ям, в якому корчиться диявол.

Середник ікони оточений десятьма клеймами, які знайомлять з діяннями не тільки архангела Михаїла, але й інших ангелів та архангелів, які виконують особливі функції на землі. Верхній горизонтальний ряд клейм автор присвячує сценам Благовіщення. Одне з них присвячене сцені Благовіщення Св. Анни, друге клеймо горизонтального ряду зображає Благовіщення Діви Марії. Тема Благовіщення повторюється й у верхньому клеймі лівого ряду. Архангел Гавриїл з’являється священику Захарії, щоб «звістити Добру Новину» про народження сина Іоана (Предтечі). Слідуючі клейма ряду розповідають старозавітні історії: подорож ізраїльтянина Товії до Раг Мідійських з Азарією, під іменем якого явився архангел Рафаїл та з’явлення судді ізраїльському Гедеону ангела Господнього з повелінням врятувати ізраїльтян від гніту мадіанитян. Нижнє клеймо лівого ряду автор ікони присвячує епізоду з діянь архангела Михаїла – чуду в Хонех.

Правий ряд клейм розпочинає композиція, що розповідає про сповіщення ангелом Господнім жінок мироносиць про воскресіння Ісуса Христа, далі – тема боротьби Якова в Пенуїлі і з’явлення Ісусу Навину мужа з мечем, нижнє клеймо ряду – Ангел Господній з’являється на допомогу апостолові Петру і чудесним способом звільняє його з темниці.

Автор ікони є представником народної течії волинського іконопису, однак він працював у традиційній для того часу художній манері, близькій до барокового напрямку, створивши експресивний та емоційний образ Архістратига.

Джерело: Музей волинської ікони

Переглядів: 270 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz