Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
Головна » 2020 » Квітень » 30 » З колекції Художнього музею: твори художника Гаврила Остапенка
11:31

З колекції Художнього музею: твори художника Гаврила Остапенка

Закрити баннер

Весняний квітучий Луцьк захоплював багатьох художників. Один із таких – Гаврило Остапенко (1892–1971), біографія якого невід’ємно пов’язана із нашим містом. Побачити красу Лучеська в яскравих барвах молодої зелені, буянні бузку можна тут – на репродукціях творів художника.

Це, лишень, маленька частина великої збірки образотворчого мистецтва Гаврила Остапенка у колекції Волинського краєзнавчого музею. Її було передано на зберігання у фондових запасниках музею родиною митця у 1972-му році.

Довідково:
Гаврило Никифорович Остапенко (1892–1971) – волинський художник-аматор і педагог. Він народився 26.03.1892 року в станиці Маріїнській I Донського округу. У 1895 році родина Остапенків переїхала до Ковеля. У 1914 році він закінчив навчання на курсі імені князя Володимира Великого художнього училища Одеського товариства образотворчих мистецтв і отримав диплом вчителя малювання та чистописання у середніх навчальних закладах. Працював викладачем графічних мистецтв у Ковельському чоловічому вищому початковому училищі. Приїхавши до Луцька у другій половині 1920-х років, працював вчителем малювання у гімназії імені Т. Костюшка, землеміром в Окружному земельному управлінні (до 1939 року), у 1940-х роках – у школах №1 та №3, а відтак – у педагогічному училищі та педагогічному інституті. У післявоєнний час працював у музеї, брав участь у роботі державної комісії з оцінки збитків, завданих війною музейним фондам. У 1947 році він викладав малювання у студії образотворчого мистецтва. Помер у Луцьку.

Мистецтво та педагогічна діяльність стали незмінними оберегами та головним змістом життя Гаврила Остапенка. Не здобувши фаху художника (початок І Світової війни зруйнував його плани про вступ до Петербурзької академії мистецтв), він невтомно працював, самостійно студіюючи прийоми академічної школи. В творчості митця гармонійно поєдналися принципи реалістичного мистецтва, прийоми імпресіонізму із виражальною мовою самодіяльного мистецтва. Там, де йому не вистачало знань у побудові колориту, передачі простору й глибини, допомагали інтуїція та чудовий художній смак. Кожен твір – це взірець трепетного ставлення до творчості, великого бажання працювати, незважаючи на час і обставини.

Краєвиди Гаврила Остапенка – це щира і зворушлива колористична оповідь художника про рідний край, його красу і гармонію. Невеликі за розмірами, вони вражають безхитрісною та трохи наївною стилістикою, захоплюють особливим ліризмом, а ще – оптимістичним та легким живописом.

Олена Старикова,
старший науковий співробітник Художнього музею

Переглядів: 252 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz