Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Червень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Головна » 2019 » Червень » 14 » Виставка етнографічних світлин у Волинському краєзнавчому музеї
13:50

Виставка етнографічних світлин у Волинському краєзнавчому музеї

Закрити баннер

У Волинському краєзнавчому музеї створено виставку «Етнографічні фото», приурочену до 90-річчя закладу.

Сьогодні 195 одиниць зберігання представлено на окремій виставці «Етнографічні фото», підготовленій відділом етнографії Волинського краєзнавчого музею. На більшості з них зафіксовані мешканці нашого краю в народному вбранні, за певними господарськими заняттями чи під час важливих сімейних подій.

Перший комплекс матеріалів становлять світлини з Волинської промислово-сільськогосподарської виставки, що проходила 1‒6 вересня 1928 р. в Луцьку. У контексті цієї події був представлений й історико-етнографічний відділ, а окремі пам’ятки закуплено для майбутнього Волинського музею. До сьогодні у збірці Волинського краєзнавчого музею збережена та атрибутована спідниця із с. Піщі Любомльського повіту, яка входила до цілісного комплексу вбрання нареченої, що став одним з перших надходжень етнографічних матеріалів. Демонструється також світлина «Проща до Почаєва» (кінець ХІХ ст.), що також експонувалася на Волинській промислово-сільськогосподарській виставці 1928 р.

Народна архітектура, господарські заняття жителів сіл Заболоття, Любитів, Заліси, Вербка Ковельського, Кримно Володимир-Волинського та Городець, Рудка Луцького повітів Волинської губернії, зафіксовані на світлинах під час експедицій Волинню у 1907, 1910 рр. відомим археологом, етнологом, антропологом Федором Вовком.

У 1990-х роках фондова збірка поповнилася краєзнавчими матеріалами про село Литовеж Іваничівського району. Зібрані й передані вони волинським краєзнавцем Леоном Пучковським. Особливу увагу привертають два фото сім᾽ї Ткачука Івана Карпусивого, зроблені у 1916 та 1935 роках, світлини молоді у народних строях, народні музики тощо.

Окремим комплексом на виставці представлені етнографічні світлини, зроблені під час історико-етнографічних експедицій, здійснених науковцями Волинського краєзнавчого музею наприкінці 1960-х – початку 1970-х років та на початку ХХІ ст.

Під час відкриття виставки старшим науковим співробітником відділу етнографії Волинського краєзнавчого музею Л. Мірошниченко-Гусак проведено екскурсію. З народними музичними інструментами й світлинами музикантів ознайомила присутніх науковий співробітник відділу етнографії С. Чибирак. Цікаві відомості про подорож Поліссям американською дослідницею Луїзою Арнер Бойд у 1934 р. розповіла старший викладач Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Тетяна Яцечко-Блаженко.

Ознайомитися з цікавими світлинами та предметами побуту зі збірки Волинського краєзнавчого музею можна, відвідавши виставку «Етнографічні фото».

Запрошуємо!

Л. Мірошниченко-Гусак,
старший науковий співробітник відділу етнографії
Волинського краєзнавчого музею

Переглядів: 366 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz