Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Лютий 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29
Головна » 2016 » Лютий » 27 » Відкрито виставку про життя Косачів у Колодяжному
19:07

Відкрито виставку про життя Косачів у Колодяжному

Закрити баннер

   26 лютого у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відкрилася пересувна виставка «Косачі «так органічно зрослися з усім колодяжненсько-волинсько-поліським…».

   Провідна тема виставки − розкриття слів Ольги Косач-Кривинюк: «Наша сім'я жила в дуже близьких стосунках з селянами, всі ми […] мали між колодяжненцями не лише знайомих, а й приятелів, і товаришок, і товаришів, тому весь їх побут дуже скоро став нам відомим, а далі й рідним. Ми, діти, так органічно зрослися зо всім колодяжненсько-полісько-волинським, що уважали себе тоді і потім усе життя […] за волиняків-поліщуків».

   Виставка розповідає про історію приїзду Косачів до Колодяжного, стан садиби в момент приїзду родини, розбудову її у подальшому, впив розкішної поліської природи на розвиток поетичного таланту Лесі Українки, споглядання життя селян, як основи формування світогляду письменниці.

   На виставці представлені розділи

- Види с. Колодяжного у творах художників і фотографіях;

- Види садиби Косачів;

- Родина Косачів, селяни Колодяжного у світлинах;

- Записи в церковних метричних книгах Волошківської Свято-Миколаївської церкви про народження трьох Косачівських дітей, хрещення Георгія Косача, хрещення Оленою-Пчілкою селянської дівчинки;

- Родинні речі Косачів, предмети побуту, етнографії колодяжненців.

   Матеріали виставки розповідають про етнографічну, фольклористичну діяльність Лесі Українки і Олени Пчілки. Звертається увага на побут Косачів у Колодяжному, можливість вести господарство про що яскраво писала Леся Українка двоюрідній сестрі Аріадні Драгомановій: «По різним причинам вийшло так, що сих два дні я варила сама обідати для себе, для Дори і для двох служащих, що обідають з нами. Ся непривична робота (між іншим, я робила для Дори les oeufs a la neige – en ton souvenir) плюс біганина в погріб і льодник, трусіння яблук, неминуче, як фатум, збирання сметани, шиття і шукання Дори по всіх усюдах avant chaque repas так утомили мене, що, може, воно вже і не гріх лягти спати у 12 ч., а не в 2, як то було в Софії».У листі до О. Франко писала: «… а я з Дорою от уже 1,5 місяця тут сиджу, господарюю (у нас економки нема тепер), вожуся з тифозними на селі, роблю, що можу…».

   У Колодяжному народилося троє Косачівських дітей, про що свідчать виписки з церковних метричних книг Волошківської Святомиколаївської церкви, у цій же церкві був охрещений Георгій Косач (син Миколи Косача). Косачі ріднилися з селянами, охрещаючи їх дітей.

   Деякі документи, подаровані Державним архівом Волинської області, експонуються вперше. І вони підтверджують слова Михайла Косача, брата Лесі Українки: «У мене тільки з Колодяжним в'яжеться думка про дім свій. Як ото в Гарольдовій пісні «отцовский дом» співається. Ні про які інші краї я не можу сказати «Їду додому». Як не як, а на Волині ми народилися, на Волині хрестилися, на Волині і помирати нам краще буде…».

Джерело: Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки

Переглядів: 819 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz