Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Червень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Головна » 2016 » Червень » 20 » Відбувся обласний семінар-практикум директорів комунальних і народних музеїв Волинської області
13:54

Відбувся обласний семінар-практикум директорів комунальних і народних музеїв Волинської області

Закрити баннер

   З метою вдосконалення фахового рівня, професійної кваліфікації та обміну досвідом 14 – 15 червня 2016 року на базі Волинського краєзнавчого музею спільно з управлінням культури облдержадміністрації було проведено семінар-практикум директорів комунальних і громадських музеїв області на тему «Роль музеїв області в охороні культурної спадщини Волині».

   У семінарі взяли участь 25 керівників комунальних та громадських музеїв області, заступник начальника управління культури обласної держадміністрації В. Стрільчук, представник Українського інституту національної пам’яті у Волинській області, кандидат історичних наук Л. Бондарук (м. Луцьк) і науковець Українського інституту національної пам’яті А. Гайдукевич (м. Київ).

   Про нове у законодавстві про музейну справу та охорону культурної спадщини розповів Віталій Стрільчук, заступник начальника управління культури обласної держадміністрації.

   Після обговорення ряду питань, пов’язаних із розвитком музейної справи в області та Україні в цілому Анатолій Силюк, директор Волинського краєзнавчого музею, заслужений працівник культури України, наголосив на актуальних питаннях діяльності музеїв Волині та питаннях охорони приміщень та збереження державної частини Музейного фонду України, яка зберігається у музейних закладах області.

    На тему «Волинезнавчі краєзнавчо-педагогічні читання у краєзнавчій і музейній освіті» виступив Геннадій Бондаренко, кандидат історичних наук, професор, завідувач кафедри документознавства і музейної справи СНУ ім. Лесі Українки, голова Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.

    Досвідом роботи з формування музейного фонду та створення стаціонарних і пересувних експозицій, присвячених 25-ій річниці Незалежності України та 20-ій річниці прийняття Конституції України поділились з учасниками семінару Валентина Машлай, завідувач відділу новітньої історії та Сергій Лис, провідний науковий співробітник відділу новітньої історії Волинського краєзнавчого музею.

    В рамках семінару відбувся круглий стіл на тему «Декомунізація і музеї: проблеми та шляхи їх вирішення». Учасники семінару обговорили болючі питання перебудови експозицій і деяких музеїв в цілому, зокрема музеїв партизанської слави, обмінялись думками, говорили про своє бачення в перебудові експозицій, створених ще у 70-х – 80-х роках. З роз’ясненнями і новим баченням експозицій цих музеїв виступили представники Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук, кандидат історичних наук та Анастасія Гайдукевич, начальник відділу музейної справи Українського інституту національної пам’яті.

    Ознайомились учасники семінару із інтерактивними проектами та виставками Музею волинської ікони, а також взяли участь у науково-освітньому заході «Волинь козацька» до 365-річчя битви під Берестечком та 420 років битви під Солоницею під час повстання С.Наливайка.

    15 червня 2016 року в рамках семінару-практикуму відбулось практичне заняття на базі Маневицького району. Учасники семінару відвідали Музей історії народного театру смт. Колки. Досвідом створення громадського музею поділився Петро Мосійчук, громадський директор музею, почесний громадянин Маневицького району, незмінний режисер народного театру і надзвичайно талановита людина.

    У 1968 році Петро Мосійчук заснував у Колках самодіяльний театр, відкрив музей свого театру. Музей надзвичайно цікавий, серед цінних експонатів – нагороди та портрети артистів, на почесному місці – перехідний кубок імені народної артистки Наталії Ужвій. Артисти Колківського народного театру так часто його завойовували, що згодом кубок залишився у них назавжди.

    У Колках ознайомились з пам’ятками історії та культури, пов’язані із історією селища, внеску його мешканців в національно-визвольні змаганні в роки війни, зокрема про легендарну повстанську Колківську республіку.

    Продовжив свою роботу практикум музейних працівників області на базі Маневицького краєзнавчого музею. Для учасників семінару було проведено практичне заняття на тему: «Дослідження, вивчення і збереження човна-довбанки». Активну участь в ознайомленні музейників із човном-довбанкою знайденим на Маневиччині взяли керівники району – А. Линдюк, голова райдержадміністрації, А. Мельник, голова районної ради, І. Дерлюк, начальник відділу культури райдержадміністрації, широка громадськість. Учасники семінару оглянули та здійснили історичний екскурс в історію човна-довбанки. А також обговорили та виробили пропозиції по музеєфікації човна-довбанки.

    В рамках семінару відбулась урочиста академія з нагоди 30-річчя роботи Петра Хомича на посаді директора Маневицького краєзнавчого музею «Мій рідний край, моя історія жива».

Фото Л. Максимова

Переглядів: 683 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz