Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
Головна » 2020 » Квітень » 12 » «Вершник» Художнього музею. Хто він?
11:25

«Вершник» Художнього музею. Хто він?

Закрити баннер

В експозиції Художнього музею є два твори польського митця Войцеха Коссака (1857–1942), знаного на той час художника-портретиста. Один із них – «Вершник», або «Портрет Тадеуша Даховського». Датування – 1909 р.

Хто ж був цей пан, зображений на коні в елегантному мисливському строї?

Знайомтесь – це останній господар маєтку Леськове (нині Черкаської області) – Тадеуш Даховський. Його рід отримує цю місцину у власність на початку ХІХ століття.

Тадеуш Даховський. Фотокопія. Колекція ВКМ

Тадеуш Даховський народився 20 травня 1868 року. Тривалий час жив у Європі. У Королівській політехніці Дрездена вивчав архітектуру та інженерно-будівельну справу. Свої знання він вправно застосував, повернувшись в Україну. Тадеуш перебудував палац у замок із червоної цегли та облаштував навколо нього парк в англійському стилі, об’єднавши їх у красивий архітектурний ансамбль.

Фото із родинного архіву Даховських. Колекція ВКМ

Він збережений і донині. Однак, чи можна впізнати сьогодні серед хащів дерев колишній розкішний палац та не менш пишний парк, який конкурував із відомою Софіївкою? Час невблаганний…Тільки у червні 2013 року садиба Даховських нарешті отримала статус історико-культурного заповідника Державного значення.

Власники Леськове мали свій цегельний завод та конюшні. Жокеї Даховських привозили з іподромів світу безліч нагород. До слова, їм не поступався і господар резиденції. Тадеуш і сам впевнено почувався у сідлі. Чудовий наїзник, він займав призові місця на кінних перегонах (Рим, Петербург, Берлін, Відень, Будапешт, Варшава, Львів, Люблін і т. д.). Тож не дивно, що відомий польський художник Коссак зобразив його верхи на коні.

Т.Даховський – учасник кінних перегонів під №5.
Фотокопія. Колекція ВКМ

Із появою цього портрета пов’язаний цікавий факт із біографії Даховського. Зі слів його невістки (Єви Даховської) портрет написаний з нагоди успішної участі її свекра на полюваннях у мисливських угіддях Радзивілів в Антонінах у 1906 році. Тоді він блискуче завершив важливу, як на той час подію, отримавши гарний трофей, подолавши при цьому відстань у 28 км.

Буремні 1917–1918 роки торкнулися і Леськове. Тадеуш Даховський змушений був залишити свою садибу в Україні. За період відсутності власника маєток було пограбовано. Серед зниклих предметів були і твори з портретної галереї. Даховський надто перейнявся долею дорогих його серцю речей, тому із листами-проханнями звертався до різних інстанцій – дирекції Королівського замку у Польщі, консульств у Харкові та Києві. Деякий час проживав в Одесі, а потім – з 1920 року – в Польщі. У 1923–1925 рр. був адміністратором маєтку Неборів Януша Радзивіла. До 1951 року працював у царині будівництва: проектував споруди різного призначення (житлові, господарські, спортивні, інженерні). Помер у Польщі в 1951-му.

Палац Даховських у Леськове сьогодні

(Для написання статті використані матеріали з листів Єви Даховської та інтернету. Фото – з родинного архіву Даховських (нині – це колекція ВКМ).

Джерело: Художній музей

Переглядів: 675 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz