Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2016 » Квітень » 25 » Вербної неділі у Затурцівському музеї відкрито дві виставки
15:23

Вербної неділі у Затурцівському музеї відкрито дві виставки

Закрити баннер

   У святковий день, 24 квітня 2016 року, в Затурцівському меморіальному музеї В'ячеслава Липинського відбулось урочисте відкриття двох оригінальних стаціонарних виставок, які зможуть відвідати не лише мешканці нашого села, а й гості з найвіддаленіших куточків України і зарубіжжя протягом кількох місяців.

   На виставці “Цей шляхетний світ мережива” представлені авторські роботи наших односельчанок, талановитих майстринь декоративного плетіння Віри Троць, Лариси Кошицької, Руслани Тарасюк та Ганни Ханзерук. Кожен виріб – справжній шедевр. Розмаїття технік у поєднанні з польотом фантазії та неймовірною майстерністю невтомних рук створив неперевершені зразки одягу, вигадливої форми жіночих капелюшків, предметів інтер'єрного призначення (скатертини, серветки, панно), дитячих наплічників, шийних прикрас, чохлів для посуду і т.ін.

   Провідний науковий співробітник музею Наталя Гатальська із захопленням розповіла про роботу над створенням виставки, про тісну співпрацю з майстринями з метою відбору найдосконаліших експонатів, висловила щиру вдячність талановитим землячкам та побажала їм творчого натхнення на довгі роки.

   Активна просвітянка, педагог Лариса Кошицька зробила глибокий екскурс в історію виникнення старовинного ремесла плетіння, яке виходило з потреби далеких предків у засобах для полювання, рибальства, збирання і зберігання грибів та овочів, а також захисту людського тіла від холоду. Вона розказала про різні техніки плетіння гачком, власний набутий досвід та захоплення.

   Про свій, більш ніж 20-літній, “мереживний” шлях розповіла Віра Троць. Проблеми із здоров'ям спонукали нашу землячку знайти своєрідну “нішу” у життєдіяльності, розвинути та удосконалити передані матір'ю Ольгою Павлівною прийоми плетіння гачком, яке з часом перетворилося у справжній світ захоплень. Радіє жінка, що дарує свої вироби сестрам, племінницям, онукам, а серпанок її мистецьких скатертин та серветок вже тривалий час милує око відвідувачів нашого музею.

   Пенсіонерка, наша постійна відвідувачка і активна просвітянка Ганна Ханзерук подарувала музею свої оригінальні роботи з державним гербом України, виготовлені технікою плетіння.

   Виставка “Великодні натюрморти” зустріла гостей музею світлими роботами молодих талановитих художниць Іванни і Ксенії Дацюк та Олени Звягінцевої. Великодня тематика живописних полотен, зразки писанок з фондів музею та приватних колекцій, скульптура Мавки (авторська робота Іванни Дацюк), – створили чудовий образ весняного пробудження природи, додали передпасхального святкового настрою усім присутнім.

   Завідувач музею Віталій Кушнір подякував авторам та привітав усіх присутніх з прийдешніми святами та закликав відродити звичай взаємного обдаровуваннями великодніми писанками, який панував у Затурцях в кінці ХІХ – на початку ХХ ст., згаданий В'ячеславом Липинським в листі до Андрія Жука.

Віталій Кушнір,

завідувач Затурцівського меморіального музею В’ячеслава Липинського

Переглядів: 845 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz