Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2016 » Квітень » 15 » В обласному музеї розкажуть про волинського архітектора Леоніда Маслова
12:43

В обласному музеї розкажуть про волинського архітектора Леоніда Маслова

Закрити баннер

   18 квітня 2016 року о 14.00 год. у Волинському краєзнавчому музеї відбудеться вечір-портрет ««Життєвий і творчий шлях Леоніда Маслова», присвячений 50-річчю від початку діяльності правління Волинської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури (1966) та 107-їй річниці від дня народження волинського архітектора.

   На заході буде розгорнуто фотодокументальну виставку з фондів Волинського краєзнавчого музею, яка висвітлює життєвий і творчий шлях архітектора, вченого, дослідника. Це світлини, рукописи, книги, передані до музею Галиною Марчук.

   На захід запрошені: Геннадій Бондаренко – професор, кандидат історичних наук, голова Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, Галина Марчук – голова Волинської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії і культури, лауреат премії імені Леоніда Маслова, Валентина Галкіна – архітектор, майстер соломопластики, лауреат премії імені Леоніда Маслова.

Довідково:

Леонід Миколайович Маслов – найвизначніший український дослідник архітектури Волині міжвоєнної доби. Народився 18 квітня 1909 року в Катеринославі (ниніДніпропетровськ) у сім'ї правника Миколи Васильовича Маслова. У 1920 році родина емігрує до Польщі, у складі якої на той час перебувала Західна Волинь, де Леонід Маслов закінчив природничо-математичний відділ місцевої гімназії. Пізніше сім'я Маслових переїхала до Луцька. Вищу освіту здобув на архітектурному відділі Варшавської політехніки. Як її студент двічі проходив практику в Луцьку: у 1931 році при дирекції громадських робіт, а в 1933–1934 роках при міському управлінні на реставраційних роботах Луцького замку. У вільний час фотографував та обстежував волинські церкви та інші пам’ятки архітектури.

Після закінчення столичної політехніки Леонід Маслов із вересня 1935 до січня 1937 року працював заступником керівника робіт на будівництві Любомльського повітового староства. Водночас він збирав матеріали про навколишні давні архітектурні споруди, співпрацює з Народним музеєм у Львові.

Леонід Маслов започаткував дослідження української дерев’яної церковної архітектурної спадщини Волині, Холмщини, Підляшшя та Лемківщини. Перший дослідник історії української архітектури Волині, який за часів Польщі видав свої праці українською мовою і зробив значний внесок у дослідження і пропаганду історико-культурної спадщини України.

У 1999 році започатковано обласну архітектурно-мистецьку премію імені Леоніда Маслова (до 90-річчя від дня народження архітектора), лауреати якої нагороджуються дипломом, пам’ятною медаллю та грошовою винагородою за самовіддану пам’яткоохоронну працю в галузі архітектури, сприяння збереженню і популяризації культурного надбання Волині та особистий творчий внесок в національну скарбницю культурної спадщини краю.

Переглядів: 620 | Додав: administrator | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz