Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Головна » 2017 » Лютий » 9 » В обласному музеї обговорили питання співпраці зі збереження українсько-польської культурної спадщини
11:13

В обласному музеї обговорили питання співпраці зі збереження українсько-польської культурної спадщини

Закрити баннер

7 лютого у Волинському краєзнавчому музеї відбулась зустріч директора Анатолія Силюка із представниками Департаменту культурної спадщини Міністерства культури і національної спадщини Польщі. Обговорено питання допомоги в реставрації олицької спадщини Радзивілів, проведення конференції, організації стаціонарної виставки до конференції, проведення заходів в Луцьку до ювілею Габріелі Запольської, участь музейних фахівців у стажуваннях в Польщі, розробці та втілення спільних грантових проектів, обміну інформацією, фаховою літературою.

Ця подія відбулась після попередньої зустрічі представників польської сторони і депутатів Волинській обласної ради, про що повідомляється на її сайті:

Цінуймо спільну культурну спадщину українців та поляків

Під таким девізом відбулася сьогоднішня розмова представників польської сторони та депутатів обласної ради. Йшлося про спільні заходи щодо реставрації культурних пам'яток в Олиці та поблизу цього селища: Олицький замок, зведений у 1558 р.; колегіальний костел Святої Трійці, збудований у 1635–1640 рр. за проектом відомих архітекторів Бенедетто Моллі та Джованні Маліверна; Луцьку браму – єдиний збережений фрагмент колись потужних міських укріплень; костел святих Петра і Павла, один з найстаріших костелів Волині, побудований у 1460 р. на старому цвинтарі, серед старих магнатських могил; Стрітенську церкву – колишній уніатський храм, побудований у стилі бароко в 1784 році на передмісті с. Залісоче.

Дружню сусідню державу представляли віце-консул Республіки Польща в Луцьку Марек Запор, президент Фонду культурної спадщини Республіки Польща Міхал Ляцковський, начальник відділу польської культурної спадщини за кордоном департаменту культурної спадщини Міхал Міхальський, представник президент Фонду культурної спадщини в Україні Олексій Лозинський.

Від Волинської обласної ради в заході брали участь заступник голови Роман Карпюк, радник голови облради Вячеслав Рубльов та депутат Олександр Омельчук.

Під час зустрічі обговорили два аспекти. Насамперед, йшлося про потребу у фінансовій підтримці з обласного бюджету наукової конференції "Олика та Радзивілли в історії України, Польщі й Білорусі" із залученням провідних науковців України, Польщі, Литви, Білорусії. Депутати повідомиди польським партнерам, що перший крок у цьому питанні уже зроблено, адже на 10 сесії більшість ради підтримала спільний запит від нардепа Ірини Констанкевич та депутатів облради Олександра Омельчука, Людмили Тимощук, Ігоря Леха, Володмира Дейни, Анатолія Грицюка та Юрія Ройка про видатки з обласного бюджету в сумі 100 тис. грн. Конференцію планують провести 21-22 вересня цього року на базі Схіноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки. Одне із завдань конференції -- популяризація спільної українсько-польської історії часів діяльності на Волині магнатів Радзівіллів.

Під час зустрічі сторони говорили й про проблеми реставрації пам'яток. Для поляків важливою є співпраця та співфінансування української сторони в реалізації спільних проектів. Важливу роль вони відводять українським органам місцевого самоврядування, в тому числі й як комунікуючої гілки влади з відвідальними Міністерствами та відомствами в Україні. "Сьогодні важливо цінувати спільну культурну спадщину українців та поляків і відновити її. Особливо в умовах, коли є намагання третьої сторони вбити клин між нами. Відновлення наших спільних надбань -- важливий фактор європейського вибору України", -- зазначив начальник відділу польської культурної спадщини за кордоном департаменту культурної спадщини Міхал Міхальський.

Переглядів: 1339 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz