Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2016 » Квітень » 26 » У Волинському музеї експонуватиметься яворівська іграшка-забавка
09:59

У Волинському музеї експонуватиметься яворівська іграшка-забавка

Закрити баннер

   27 квітня 2016 року о 12 год. у Волинському краєзнавчому музеї відбудеться відкриття виставки яворівської іграшки-забавки «Чарівний світ дитинства».

   Знані майстри з Хмельниччини Семен Тлустий і Галини Шумило пропонують до уваги волинян близько 500 дерев’яних дитячих іграшок-забавок. Коники, метелики, вуркала, півники, птахи, візочки виготовлені з екологічного матеріалу й розписані яворівським розписом «вербичка» з різноманітними візерунками (квітами, кривульками, цяточками, рисочками, віночками тощо). Для розпису іграшок, як і багато років тому, використовуються такі кольори: зелений (символізує траву та листя), червоний (плоди та ягоди), синій (небо та воду), жовтий (сонце). Цей декоративний розпис має давні традиції, вирізняється своєрідною технологією, художнім смаком та стриманістю декору. Виник у XVIII столітті на території сучасного Яворівського р-ну Львівської області – славнозвісному центрі збуту розмальованих виробів із дерева.

   Семен Тлустий народився в селі Лісоводи Городоцького району на Хмельниччині. У 1972 році вступив у художнє училище в місті Івано-Франкове на Львівщині. Пізніше закінчив Львівський технікум механічної обробки деревини та Івано-Франківський педагогічний інститут, художньо-графічний факультет. Мешкає в місті Івано-Франкове Яворівського району Львівської області. Першу іграшку зробив ще у 1972 році для здачі курсової в художньому училищі. Згодом майже 30 років працював майстром виробничого навчання, викладаючи різьблення в рідному училищі.

   Для виготовлення яворівської дитячої дерев’яної іграшки різьбяр використовує деревину осики, яка, як здавна вважається, має властивість відганяти усе зле.

   Семен Іванович Тлустий ‒ член Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

   Галина Шумило народилася в селі Лісоводи Городоцького району на Хмельниччині. Закінчила Хмельницьку педагогічну академію й отримала кваліфікацією вчитель початкових класів. Працювала в школі, в дитячому садку, але згодом захопилася розписом народної дерев’яної іграшки і відтоді займається її традиційним декоруванням, відродженням та популяризацією.

   Галина Василівна – член художньої студії «Рукотвори» при Хмельницькій міській раді, готується до вступу у Національну спілку майстрів народного мистецтва України.

   Із своїми неповторними іграшками Галина Шумило та Семен Тлустий часто бувають на різних етно-фестивалях та етно-ярмарках не тільки в Україні, а й за кордоном. Проводить майстер-класи з розпису дерев’яної народної іграшки-забавки.

   Під час відкриття виставки «Чарівний світ дитинства» буде продемонстровано заняття з яворівського розпису.

Переглядів: 654 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz