Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2012 » Травень » 11 » У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку „Волинь часів франко-російської війни 1812 року”.
18:54

У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку „Волинь часів франко-російської війни 1812 року”.

Закрити баннер
З нагоди 200-річного ювілею війни 1812 року Волинський краєзнавчий музей запропонував нову виставку „Волинь часів франко-російської війни 1812 року”, яка була відкрита 11 травня 2012 року, у перший день міжнародної наукової конференції „Україна та Волинь у наполеонівських війнах”.
Волею долі території України війна з Наполеоном торкнулась активними військовими діями лише на Волині. Саме цей аспект став вирішальним для організаторів виставки, які зосередились на з’ясуванні характеру Волинського театру війни. Задля цього науковці музею найважливіші воєнні події липня – жовтня 1812 року „наклали” на об’ємну карту Волинської губернії (реконструкція працівників відділу давньої історії – Олени Бірюліної та Богдана Зека), а головні факти виклали у короткій хронології.
Основне вістря уваги організатори зосередили на людському факторі, й відтак через призму цього підбирали матеріали. Поряд з командувачами російських військ відвідувачі музею зможуть побачити їх супротивників – командирів союзних Наполеону австрійських, саксонських і польських військових підрозділів, які воювали на Волині. Чи не вперше в рамках музейної акції можна буде спробувати підняти делікатне питання – чи існував в межах Західної Волині суголосний війні партизанський рух, іншими словами – яким насправді було відношення місцевого населення до обидвох воюючих сторін?
Співорганізаторами музейної виставки стали: Волинський регіональний Музей українського війська та військової техніки (директор – Ігор Пасюк) та український Клуб любителів військової історії (голова – Олексій Приходько, Київ; член Ради зі зв’язків – Наталя Лисенко, Луцьк), які надали для експонування історичні реконструкції військових мундирів періоду „наполеонівських” війн та оригінальні і відтворені предмети озброєння того часу. Важливим доповненням експозиції є автентичні та відтворені жіночі костюми, у які вбирались „маркетанки”, що супроводжували військовиків у походах.
Державний архів Волинської області (директор – Володимир Гика) запропонував на виставку важливі архівні свідчення, зокрема про власника волинського села Пілганів Йосипа Орурка – російського генерала, учасника „волинської” війни 1812 р., ірландця за походженням.
Виставка чекає на своїх відвідувачів, яких познайомить з однією із маловідомих сторінок волинської історії.
 
Фото Л.Максимова.
Переглядів: 1123 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz