Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Вересень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Головна » 2021 » Вересень » 10 » У Волинському краєзнавчому музеї презентували двотомник «Спогадів про Лесю Українку» (ФОТО, ВІДЕО)
18:37

У Волинському краєзнавчому музеї презентували двотомник «Спогадів про Лесю Українку» (ФОТО, ВІДЕО)

Закрити баннер

9 вересня у Волинському краєзнавчому музеї відбулась презентація двотомника «Спогади про Лесю Українку» за участі авторки проєкту та відповідальної редакторки – літературознавиці, дослідниці життя і творчості родини Косачів, Тамари Скрипки.

Захід відбувся за участі першого заступника голови Волинської обласної ради Юрія Поліщука, лесезнавців, науковців, істориків, музейників та студенської молоді.

Модератор заходу, директор Науково-дослідного інституту Лесі Українки, завідувач кафедри теорії літератури і зарубіжної літератури ВНУ Сергій Романов розповів, що перший том видання вийшов друком у 2016 році. Його було укладено за принципом родинної ієрархії – це свого роду зведення фамільного архіву, яке не лише подає живий образ письменниці крізь призму сприйняття її рідними і близькими, а й розповідає історію великого і славного роду Драгоманових-Косачів.

«Другий том побачив світ цьогоріч. Це видання укладено з оповідей сучасників письменниці. Тут зібрано спогади друзів, колег і знайомих Лариси Косач-Квітки, які відтворюють різні періоди її життя, - зазначив він. - Загалом матеріал, який зібраний у двотомнику, покликаний заповнити прогалину у півстоліття, бо останні спогади про Лесю Українку були датовані ще 1971 роком».

Авторка і упорядниця видання Тамара Скрипка деталізувала зміст кожного із двох томів та відповіла на запитання відвідувачів презентації.

Перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук зауважив, що на захід він прийшов не як посадовець, а як людина, яка цікавиться історією свого краю та постаттю Лесі Українки.

«Тішить те, що владі області вдалось зробити кроки з відродження спадку нашої славетної землячки. У Колодяжному нині триває реставрація Білого та Сірого будиночків Косачів. Ми дуже раділи, коли цей проєкт здобув фінансування коштом ДФРР. Ми можемо гордися 14-томним повним академічним зібранням творів Лесі Українка. І сьогоднішня презентація – це великий вклад і ще один крок до збагачення спадщини лесезнавства. Спогади про нашу велику письменницю відтворюють її постать зовсім з іншого боку та відкривають нові грані її талану, – зазначив він. – Дякую усім, хто долучився до цих видань, за надзвичайно важливу і копітку роботу. Хочеться вірити, що держава приділятиме дещо більше уваги книговидавництву».

Особливу атмосферу для усіх присутніх на заході створювали твори улюбленого композитора Лесі Українки Ф. Шопена у виконанні учениць заслуженого працівника культури України Ірини Циганкової.

Опісля презентації усі охочі мали змогу придбати двотомник.

Джерело: Волинська обласна рада

Фото Леоніда Максимова

Відео UA: Волинь:

Переглядів: 239 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz