Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Головна » 2014 » Листопад » 9 » У музеї Луцького Хрестовоздвиженського братства – презентація унікальної збірки джерел до історії волинської спільноти.
10:31

У музеї Луцького Хрестовоздвиженського братства – презентація унікальної збірки джерел до історії волинської спільноти.

Закрити баннер

У музеї відбудеться презентація найповнішої збірки джерел до історії авторитетної ранньомодерної волинської спільноти – Луцького Хрестовоздвиженського братства

   Багаторічні архівні пошуки відомого українського вченого Михайла Довбищенка – д-ра іст. наук, доцента Київського національного університету ім. Т. Шевченка увінчались виходом в світ наукового збірника Архів Української Церкви: Серія 2. Джерела. Випуск I. Історія Луцького братства і братського монастиря 1617–1833 років, – Луцьк: Видавництво «Терези». – 688 с. Презентація книги пройде 11 листопада 2014 р. о 15-00 год. під егідою Волинського краєзнавчого музею в Музеї історії Луцького братства (вул. Йова Кондзелевича 5). Учасники зустрічі матимуть можливість поспілкуватися з автором.

   Сфера наукових зацікавлень Михайла Володимировича Довбищенка – історія Церкви та релігійних рухів в Україні литовсько-польської доби. Він автор 50 наукових статей. З 2011 року реалізує авторський поект "Архів Української Церкви", мета якого ввести до наукового обігу нові документи та матеріали з історії Церкви в Україні. Випуск у світ зазначеного збірника – черговий етап реалізації цього задуму. На черзі третій випуск, присвячений історії парафіяльних церков Луцько-Острозької єпархії 1730 – 1750 рр.

   Після публікування вибраних братських документів Київською археографічною комісією у XIX ст. презентована книга є першою і на тепер вичерпною українською студією з історії всеволинського братського союзу з центром в Луцьку. До складу збірника увійшли 245 документів, переважна більшість яких публікується вперше, частина – археографічні повтори. Хронологія джерел максимально повна: від часу заснування братства у 1617 р. до закриття братського монастиря у 1833 р. Майже всі нові документи були виявлені у фондах Центрального державного історичного архіву України в м. Києві. З їх числа найважливішими стали актові книги повітових судів Волинського воєводства, а також фонд 2073 (Луцький чоловічий монастир), який, при детальнішому вивченні, виявився архівом Луцького братства і братського монастиря XVII – XIX ст.

   Корисною стане книга і для дослідників стародавнього міста Луцька. Враховуючи майже повну відсутність книг луцького магістрату документальний масив презентованого збірника дає виняткову можливість ознайомлення з реаліями тутешньої містобудівної ситуації: планувальною та просторовою структурою Луцька, включно з його передмістями, кварталами, вулицями, дорогами, оборонними укріпленнями. Оприлюднені документи є також рідкісними джерелами до генеалогії луцького поспільства.  

   Особливим акцентом акції стане місце презентації – архітектурна пам’ятка національного значення Мурований монастир Луцького братства 1647 р., який давно в очікуванні на таку подію!

Телефони для довідок: 72-33-71, 24-25-91.

Переглядів: 657 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz