Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Головна » 2013 » Вересень » 18 » У Луцьку відбувся польсько-український семінар „Наша спадщина – наші музеї” (ВІДЕО).
13:12

У Луцьку відбувся польсько-український семінар „Наша спадщина – наші музеї” (ВІДЕО).

Закрити баннер
17-18 вересня 2013 року у Музеї волинської ікони, відділі Волинського краєзнавчого музею, відбувся дводенний польсько-український семінар музеїв регіонів-партнерів Лодзького воєводства „Наша спадщина – наші музеї”, у якому взяли участь музеєзнавці з Лодзького воєводства, а також Волинської та Вінницької областей України.



Польсько-український семінар регіонів партнерів Лодзького воєводства - це проект, який реалізується Лодзьким воєводством, фінансований Міністерством закордонних справ Республіки Польща у рамках конкурсу: „Підтримка громадянського виміру та виміру місцевого самоврядування польської закордонної політики”.
Семінар у Луцьку став так званою „стартовою зустріччю” – тобто першою зустріччю, яка послугувала презентації музеїв та налагодженню офіційних контактів. Від Лодзького воєводства участь у проекті взяли: Музей міста Ловіч, Музей міста Згєжа, Регіональний музей у Радомську та Музей Велюнської землі. Семінар провели визначні експерти, рекомендовані Національним інститутом музейництва та охорони колекцій: Пьотр Гураєц – керівник відділу освіти Музею-палацу в Вілянові та Ярослав Гємза – керівник відділу церковного мистецтва замку-музею у Ланьцуті. Тематикою зустрічі стало зокрема: реалізація міжнародних проектів, обмін добрими практиками в організації виставок та, що може бути цікавим для обох сторін, питання музейної освіти. Зустріч мала на меті організацію у майбутньому спільних культурних заходів: виставок, освітніх проектів, обмін діячами мистецтв  та художниками.





Автор проекту, працівник департаменту культури та освіти адміністрації маршалка Лодзького воєводства Барбара Фрончковська, зокрема сказала, що Лодзьке воєводство плідно співпрацює з Волинською областю. У червні вони приїхали на Волинь з першим візитом, а на цю конференцію запросили вісім польських музейних працівників з Лодзького воєводства та вісім музейників з Волині. Метою проекту є те, щоб ми познайомилися та щоб він мав своїм результатом співпрацю. Йдеться про обмін музеєзнавців та митців між обома регіонами. Вона сподівається, що ця перша зустріч призведе до подальших проектів та співпраці, і має надію, що у майбутньому ми продовжимо музейну співпрацю – обмін виставками, колекціями чи освітніми програмами.



У перший день семінару, 17 вересня, на урочистому відкритті з вітальним словом до його учасників звернувся перший заступник голови Волинської обласної ради Юрій Лобач. Він зазначив, що співпраця між польським та українським регіонами розпочалася у 2010 році і здійснюється вона у різних напрямках – як у соціальній сфері, так і в економічній та культурній. Він висловив надію, що співпраця буде плідною і в музейній галузі.



Юрій Лобач також привітав з ювілеєм директора Волинського краєзнавчого музею Анатолія Силюка, який напередодні семінару відсвяткував 55 річницю, вручив йому грамоту голови Волинської обласної ради Володимира Войтовича та подякував за багаторічну плідну працю на ниві музейництва Волині.



Після цього розпочалася робоча частина семінару. Першим виступив керівник відділу освіти Музею-палацу в Вілянові Пьотр Гураєц, який розповів про структуру польських музеїв та правові основи їхньої діяльності.



Потому відбулися презентації, що стосуються конкретних установ з Польщі та України. Першими представили музеї Вінницької області, а потім – Музей волинської ікони, Художній музей у Луцьку, Волинський краєзнавчий музей та Маневицький краєзнавчий музей.













Польська сторона провела презентації музеїв Лодзького воєводства: Музею у Ловічу, Музею міста Згєж, Регіонального музею ім. Станіслава Санковського в Радомську та Музею Велюнської землі.







Після взаємних презентацій музейних закладів відбулося обговорення можливостей співпраці між польськими та українськими музеями.
У другий день, 18 вересня, керівник відділу освіти Музею-палацу у Вілянові Пьотр Гураєц розповів про музейну освіту у Польщі, її організацію, можливості та перспективи розвитку.



Опісля перед учасниками семінару виступив керівник відділу церковного мистецтва із замку-музею у Ланьцуті Ярослав Гємза з презентацію з питань можливостей здійснення міжнародного співробітництва між музеями на прикладі польських умов міжнародної співпраці музеїв. Відбулося обговорення по презентації та ознайомлення з українськими умовами співпраці між музеями.



На завершення семінару був підписаний протокол про наміри щодо продовження співпраці між музеями Лодзького воєводства та регіонів-партнерів.



Потім була екскурсія музеями Луцька, де музейні працівники мали можливість побачити їх найцікавіші експозиції.





Цей проект став першою в історії регіонів Польщі та України подією присвяченою музеєзнавцям. Він був спрямований на середовище, котре щоденно підтримує розбудову культурної та історичної своєрідності обох держав. Відкритість музеїв до діалогу та порозуміння може бути важливим кроком на шляху до усунення спільних упереджень та стереотипів, пропагування спільної спадщини та запобігання так званій історичній дискримінації.
Підсумком семінару стане електронна публікація, яка буде розміщена в Інтернеті на сторінках regionkultury.pl, lodzkie.pl, а також на порталах українських партнерів. Передбачається продовження співпраці з музеєзнавцями з України у рамках періодичного проведення конференцій директорів та хранителів регіональних музеїв Лодзького воєводства, а також інших заходів, що здійснюватимуться регіональними музеями Лодзького воєводства. Проект презентуватиметься на національних та міжнародних конференціях, присвячених охороні культурної спадщини.
Почесний патронат над заходом взяли: Генеральний Консул РП у Луцьку Беата Бживчи, воєвода Лодзького воєводства Йоланта Хелмінська, Маршалок Лодзького воєводства Вітольд Стемпєнь, голова Волинської обласної державної адміністрації Борис Клімчук та директор Національного інституту музейництва та охорони колекцій Пьотр Маєвські.
 
Фото Л.Максимова
Переглядів: 1051 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz