Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Головна » 2015 » Лютий » 4 » У Колодяжненському музеї Лесі Українки діє виставка до 135-річчя Климента Квітки
19:41

У Колодяжненському музеї Лесі Українки діє виставка до 135-річчя Климента Квітки

Закрити баннер

   4 лютого 1880 року, 135 років тому, на Сумщині, у родині нащадків українських козаків, народився Климент Васильович Квітка − майбутній юрист, учений, видатний представник вітчизняної етномузикології, професор Московської консерваторії і засновник Кабінету народної музики, тепер Науковий центр народної музики імені К. В. Квітки, однодумець і коханий чоловік Лесі Українки.

   У Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відкрилася виставка, експонатом якої стала, серед багатьох, така раритетна книга з фондів музею як етнографічний збірник пісень, зібраних К. Квіткою, «Українські Народні Мелодії» (видавництво «Слово», Київ, 1922 р.). Про вагу книги у суспільстві говориnmся у передмові до неї: «Таке видання особливо потрібне тому, що попередніх видань такого роду вже давно немає на книжному ринку і майже нема в бібліотеках. Отже ознайомлення з українською народною музикою стало річчю надзвичайно трудною. Щоб удешевити збірник, Видавництво змушене обмежитися опублікуванням лише музичного матеріалу з найпотрібнішими поясненнями, опускаючи студії і ширші коментарі». З коментарями і нотами К. Квітки, записаними ним словами з уст Лесі Українки, виданою у Києві 1917 року, експонується збірник «Народні мелодії з голосу Лесі Українки» та репринтне його повторення у Луцьку 2006 року. З рідкісного в Україні збірника матеріалів «Климент Васильевич Квитка и актуальные проблемы этномузыкологии», виданого у науково-видавничому центрі «Московская консерватовия» 2009 року дізнаємося про діяльність К. Квітки в Московській консерваторії на основі опублікованих статей, перелік напрямів його наукових захоплень, про які робиться висновок: «Как видно из перечня тем, Климент Квитка последовательно проводил свою линию, направленную на широкое образование будущих музиковедов-фольклористов. В автобиографических заметках «Взгляд на мой фольклористический путь» он писал: «Самое трудное в научной деятельности − это неустанный, напряжённый самоконтроль над распределением времени и сил между различными и разнообразными направлениями». Эти слова относились к научным обязательствам Квитки, но их можно применить и к собирательской, и к педагогической деятельности учёного». Багатотомне видання «Українські народні мелодії» (Нью-Йорк, Українська Вільна Академія Наук у США, 1964 рік) великою мірою представлене записами К. Квітки. Двохтомник «К.В. Квітка. Вибрані статті», виданому 1985 року у видавництві «Музична Україна» знайомить з матеріалами, присвяченими народним думам, русальним, купальським,жнивним пісням, науковим записам дослідника.

   Особливий розділ виставки − добірка друкованих матеріалів з листів Лесі Українки до рідних, друзів; фотографій, які відповідають поетичній темі «…тепер уже Квіточка зовсім не може без когось жити, та і хтось близько того». Виставка цікава для тих, хто хоче глибше познайомитися з неординарною постаттю у культурному житті України, експонати можна подивитися зблизька, погортати сторінки друкованих видань (для роботи з раритетами потрібен окремий дозвіл).

Джерело: Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки

Переглядів: 555 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz