Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2021 » Травень » 14 » «Святі заступники перед Богом» вже у Луцьку (ФОТО, ВІДЕО)
13:21

«Святі заступники перед Богом» вже у Луцьку (ФОТО, ВІДЕО)

Закрити баннер

У Музеї волинської ікони 13 травня, напередодні Міжнародного дня музеїв, відкрилася виставка «Святі заступники перед Богом» з колекції Червоноградської філії Львівського музею історії релігії. Музеї співпрацюють вже багато років і ця подія показала наскільки потрібними і актуальними є такі імпрези, які сприяють духовному збагаченню краян, розкривають глибину і велич сакрального мистецтва.

На відкритті побували і виступили із вітальними словами заступник голови Волинської облдержадміністрації Олександр Троханенко, заступник голови Волинської обласної ради Григорій Пустовіт, секретар Луцької міської ради Юрій Безпятко, гості з м.Червоноград – начальник відділу культури Червоноградської міської ради Андрій Процик, завідувачка Червоноградською філією Львівського музею історії релігії Галина Гриник.

Директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко розповіла про програму відзначення Міжнародного дня музеїв у Луцьку, висловила сподівання на підтримку і розуміння владою важливості діяльності музеїв.

Вітання від Митрополита Луцького і Волинського ПЦУ Михаїла передав всім присутнім ієромонах Дмитрій. З інтересом гості оглянули цікаві експонати виставки, поспілкувалися з червоноградськими реставраторами.

Виставка «Святі заступники перед Богом» є результатом багаторічної збиральницької діяльності музею, активної експедиційно-пошукової роботи та співпраці з релігійними громадами Львівської, Волинської та Рівненської областей. 30 творів темперного і олійного живопису, представлені на виставці, репрезентують українські та західноєвропейські іконописні традиції ХVІІ-ХІХ ст.

На виставці можна побачити образи найшановніших у народі святих: Миколая, Юрія, Дмитрія, архистратига Михаїла, архангела Гавриїла, Варвари, Катерини, Параскеви, апостолів. Оригінальністю вирізняються твори з житійними клеймами (ікони «Св. Параскева з житієм» XVII ст., «Св. Варвара з житієм» XVIIІ ст.) та чудесами (ікони «Св. Миколай» XVIIІ ст.).

На виставці експонуються ікони ХІХ ст. з образами святих, що шануються у церквах західного обряду – «Св. Станіслав», «Св. Антоній Падуанський», «Св. Людовик ІХ».

Мистецтво української церковної хоругви демонструють твори «Св. Варвара/Св. Юрій» 1760 р., «Мучениці Віра, Надія, Любов та їх мати Софія/Почаївська ікона Богородиці» 1831 р., «Св. Миколай/Св. Дмитрій» сер. ХІХ ст.

Виставка буде експонуватися у Луцьку впродовж травня– вересня 2021 р.

Джерело: Музей волинської ікони

Відео UA: Волинь:

Переглядів: 270 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz