Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
Головна » 2020 » Квітень » 24 » Спогад про духовні пориви Віктора Шингура
14:18

Спогад про духовні пориви Віктора Шингура

Закрити баннер

Карантин - не просто пауза у спілкуванні з відвідувачами музею, а й прекрасна нагода для музейників зазирнути до шухляд, попрацювати з архівами, осмислити й переосмислити, здавалося б, давно відомі факти. Пропоную разом озирнутися в недалеке минуле Луцька – другу половину ХХ століття. Перед Вами сторінки трьох пожовклих від часу шкільних зошитів, які вщент заповнені рисунками, надписами, обмірами площин, а подекуди і віршованими строфами.

На титулі кожного датування – 1969-1972 рр. Ці предмети належать волинському художнику, члену Спілки художників СРСР Віктору Шингуру (1939-2008).

З перебігом часу зошити стали цінними артефактами, хоча були звичайнісіньким підготовчим матеріалом, начерками, які лише фіксували ідеї, чернетками до створення ескізів монументального рельєфу фойє кінотеатру Промінь у Луцьку (1972 р. Архітектор Ростислав Метельницький). Художник із блискучою професійною освітою (Київський художній інститут) Віктор Шингур виконуючи це офіційне замовлення поставився до роботи як справжній класик, з виключною серйозністю та самовідданістю.

Цей масштабний проект в кіноконцертному залі відобразив його власне бачення і розуміння буття людини в навколишньому світі, зафіксував актуальну тієї пори тематику, пов'язану із розвитком науки та техніки, прагнення сучасників підкорити космос.

Твір став сенсацією не тільки художнього життя Луцька, а й усієї України. Мистецька мапа Волині поповнилась ще одним дуже дороговартісним і цікавим об'єктом, який відображав духовні імпульси епохи, закарбовуючи у віках ім'я його творця. Однак сталося інакше… «Вдячні нащадки» прагнучі неухильно відповідати модним тенденціям не просто піддали його забуттю, а варварськи зруйнували й викинули на смітник неначе брухт в період капітального ремонту. Були ідеї в архітектурній групі «сховати» рельєф за новою стіною. Однак.., нові власники – нові міркування. Виявляється нічого вічного не може бути у наші часи.

Отож, три зошити з фонді Волинського краєзнавчого музею, декілька чорно-білих фото – єдиний спогад про духовні пориви мистця, його романтичний характер, прагнення долучитися внеском до мистецької скарбниці нації.

Зоя Навроцька,
завідувачка Художнього музею

Переглядів: 272 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz