Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Жовтень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2016 » Жовтень » 21 » Скарби землі волинської у Музеї волинської ікони (ФОТО, ВІДЕО)
17:55

Скарби землі волинської у Музеї волинської ікони (ФОТО, ВІДЕО)

Закрити баннер

19 жовтня 2016 року у Музеї волинської ікони відкрили виставку «Скарби землі Волинської. Пам’ятки сакрального мистецтва Волині XVII – XVIII ст. з колекції Національного художнього музею України» (м. Київ).

На виставці представлені 26 ікон і 16 скульптурних зображень херувимів, що походять з теренів історичної Волині. Волинські старожитності у збірці Національного художнього музею України представлені поліхромною скульптурою, металопластикою, портретом, але найчисельнішим є іконопис. Пам’ятки надходили у збірку від 1899 р., коли відкрився музей. Вже на виставці 11-го Археологічного з’їзду були представлені 7 плащаниць, 35 ікон і релігійних композицій. Волинська ікона, як самобутнє національне явище, тоді вперше постала перед науковою спільнотою. Організатором створення колекції був багаторічний директор музею Микола Біляшівський. У 1910, 1912 та 1926 роках завідувачем історичного відділу Данилом Щербаківським були організовані експедиції на історичну Волинь: Ковельщину (Нудиже, Турійськ, Ратне), південну Волинь (район Заслава) та частину Волині, що залишилася в складі радянської України (Старокостянтинів, Шепетівка, Славута). Документи зафіксували у фондах 210 предметів сакрального мистецтва та портретів. Помітним поповненням «волинського розділу» музейної збірки стало надходження до музею невеликої, але вагомої групи з п’яти ікон від Житомирського краєзнавчого музею. Серед них був і «Спас у Славі» першої пол. XVI ст. – одна з найбільш цінних ікон в нинішній музейній збірці і, яка представлена на виставці. Експедиції музею на Волинь поновилися у 1960-их роках, коли завідувач відділу дореволюційного мистецтва Лариса Членова, мистецтвознавці Людмила Міляєва та Григорій Логвин привезли ікони з с Низкиничів, Радехова, Дубна та Волинську ікону Богоматері з Луцька. У 1998 та 1999 роках Благодійний фонд «Український Ренесанс» подарував музею ікони «Христос Вседержитель» та «Моління» кін. XVII ст. Нині у Національному художньому музеї України знаходиться 41 ікона походження з Волині, переважно це твори XVII – XVIIІ ст. Серед пам’яток – ікони «Волинського іконописця 1630 року», Острозького малярського осередку та іконописної майстерні Почаївської Лаври XVIIІ ст., роботи народних майстрів. Перлиною не тільки музейної колекції, а й усього українського мистецтва є Волинська ікона Богоматері середини XІV ст.

На виставці у Музеї волинської ікони представлені найцінніші пам’ятки сакрального мистецтва Волині зі столичного музею. Серед них: символічні композиції «Христос Виноградна Лоза», образи Чудотворної Почаївської ікони Богородиці, ікони Покрови Богородиці, Христа Вседержителя, Святого Миколая з житієм та ін. Ікони «Старозавітна Трійця» Волинського іконописця 1630 року та «Святі Володимир, Борис і Гліб» кін. XVII ст. для експонування на нашій виставці зняті з постійної експозиції Національного художнього музею України.

Виставка дає унікальну можливість дослідникам і пошановувачам давнього релігійного мистецтва побачити експонати, які були репрезентовані у багатьох наукових виданнях, але зазвичай більшість з них зберігаються у фондосховищі НХМУ.

Фото Л. Максимова

Джерело: Музей волинської ікони

Відео ДП «Телерадіокомпанія «Аверс»:

Переглядів: 732 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz