Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Листопад 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2018 » Листопад » 8 » Сіамська принцеса – родом із Луцька!
10:38

Сіамська принцеса – родом із Луцька!

Закрити баннер

За ініціативи управління туризму та промоції міста Луцької міської ради в рамках проекту «Імена Луцька» спільно з Волинським краєзнавчим музеєм, за сприяння Міжнародного фестивалю «Anne De Kiev Fest» та Почесного Консульства Королівства Таїланд в Україні, відбудеться відкриття виставки «Катерина Таїландська». Захід розпочнеться 9 листопада о 16.00 в приміщенні Волинського краєзнавчого музею (вул. Шопена, 20).

Продовжуючи розповідь про видатних жінок світу, «Anne De Kiev Fest» пропонує познайомитись з історією нашої видатної землячки Катерини Десницької. Вивчаючи долю цієї непересічної особистості, виставка також розповість про Луцьк, Київ, Бангкок, Париж початку 20-го століття. Середовище і побут, які оточували нашу героїню, її місцеву та південно-східну родину, сучасників та нащадків.

Народилась Катерина Десницька 26 квітня (9 травня) 1886 року в родині голови Луцького окружного суду Івана Степановича Десницького. Згодом родина переїхала до Києва, де Катерина шість років навчалася у найкращій в місті Фундуклеївській жіночій гімназії (серед її випускниць — поетеса Анна Ахматова (Горенко), співачка і дружина відомого художника – Надія Забіла-Врубель, одна із засновниць жіночого руху в Україні – Софія Русова).

На балу синьоока золотоволоса дівчина познайомилась із гвардійським гусаром. Красивий юнак виявився сином Сіамського короля Рами П’ятого – принцом Чакрабонґсе. Він нещодавно блискуче закінчив імператорський Пажеський корпус і вступив до Академії Генштабу.

У Катрусю заморський принц закохався з першого погляду. Вона відповіла йому взаємністю. Це кохання було щирим і відчайдушним. Проте, Схід і Захід в долі закоханих не поспішали зійтися разом.

Король Сіаму Рама V, керуючись традиціями і законами Королівства, викреслив сина із переліку спадкоємців і невістку-європейку не визнав. По смерті Рами V (Чулалонґкорна), Королівський престол посів його старший син Вачпровуд. Він офіційно визнав шлюб свого брата, а дружина принца одержала титул принцеси Сіаму вищого рангу На Пхітсанулок. Принц Чакрабонґсе став Начальником Генерального штабу сіамської армії. Новий правитель був бездітним, тож Чакрабон став спадкоємцем престолу. 1911-го року подружжя відвідало Київ.

На жаль традиції, суспільство і час були проти цього шлюбу. Але цю надзвичайну історію, що дуже схожа на казку, розповідають і дотепер.

Досі жива внучка Катерини Наріса Чакрабонґсе. Вона написала книгу «Катя і принц Сіаму». Український переклад цього бестселеру буде презентовано на виставці.

Участь у відкритті виставки візьмуть: Почесний Консул Королівства Таїланд в Україні Михайло Радуцький, директор фестивалю «Anna de Kyiv Fest» та засновник видавництва «Пінзель» Федір Баландін.

Контактні особи:
Катерина Теліпська, +38 050 2028188
Богдан Каліш, + 38 099 4917131

Переглядів: 375 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz