Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Вересень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Головна » 2019 » Вересень » 25 » Проєкт «Йов Кондзелевич» вже у Луцьку!
09:33

Проєкт «Йов Кондзелевич» вже у Луцьку!

Закрити баннер

24 вересня у Музеї волинської ікони розпочалася робота з фотографування та сканування творів Йова Кондзелевича і майстрів його кола з музейної колекції.

Віртуальна модель пам’яток сакральної спадщини Йова Кондзелевича стане доступною для огляду на сайті та у віддрукованому об’ємному форматі. Керівник проєкту – Роман Зілінко, координатор проєкту – Софія Ліщинська, технічний директор – Роман Гук, фотограф – Роман Шишак.

У другий день роботи у Музеї волинської ікони над проєктом «YOV Kondzelevych» Роман Гук проводив сканування твору Йова Кондзелевича «Христос Вседержитель» 1696 р. з с.Городище Луцького району. Саме з цієї ікони створять рельєфну модель плоского зображення для незрячих та слабозрячих відвідувачів музею.

Джерело: Музей волинської ікони

Відео UA: Волинь:

Довідково:

Уперше у музейній галузі України сканують іконостас. Уже у жовтні у 3D моделі з’явиться Богородчанський іконостас кін. XVII – поч. XVIII ст. роботи Йова Кондзелевича.

Громадська організація «17» у партнерстві з музеями взялася відскановувати усю сакральну спадщину монаха-іконописця Йова Кондзелевича. Тобто Богородчанський іконостас, який нині зберігають у Національному музеї у Львові, а також пам’ятки із Музею волинської ікони у Луцьку. Про це повідомляє ZAXID.NET.

Нині у залі з іконостасом збудували риштування із білим полотном, де Роман Гук фотографує деталі.

«Фотографування відбувається послідовно, на різних відстанях і рівнях. Кожна фотографія накладається в середньому 80-90% одна на одну. Таким чином робиться понад 2-3 тисячі фотографій, залежно від об’єкта», – розповів технічний директор проекту «YOV Kondzelevych» Роман Гук.

Також елементи оцифровують за допомогою 3D сканера. Далі уже на основі отриманих даних створюють тривимірну модель.

Проект «YOV Kondzelevych» є інклюзивним і його підтримав Український культурний фонд. Результатом стане віртуальна модель іконостасу, яка буде доступна на сайті і корисна для людей з інвалідністю. Також видрукують зменшену 3D модель для незрячих відвідувачів.

«Це буде зменшена 3D копія іконостасу, яка буде розташована у двох місцях: у Луцьку – Музеї волинської ікони, також у Національному музеї ім. Андрея Шептицького у Львові, просто біля оригінального іконостасу», – каже координаторка проекту Софія Ліщинська.

Богородчанський іконостас – унікальна пам’ятка українського бароко. Її створив у кін. XVII - поч. XVIII ст. Йов Кондзелевич для Скиту Манявського. Далі сакральний раритет перенесли у Богородчани. У часи Першої світової війни австрійці вивезли його до Відня, потім віддали полякам у Варшаву. А вже звіти пам’ятку викупив і повернув в Україну митрополит Андрей Шептицький.

Роман Зілінко, іконописець і працівник музею каже: відсканована модель цієї пам’ятки буде корисна і для реставраторів.

«Це є неймовірно цікаво для дослідження цих пам’яток, для їх збереження. Коли ці речі будуть відскановані, то якщо, не дай Боже, щось стається, ми зможемо відтворити якусь частину чи різьби, чи конструкції», – пояснив Роман Зілінко.

До слова, ця ж команда уже реалізувала проект «Пінзель. AR». Відсканували скульптури українського Мікеланджело і вони тепер доступні для огляду на сайті та у віддрукованому об’ємному форматі.

Переглядів: 360 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz