Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Листопад 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2019 » Листопад » 22 » Про підводну археологію та стародавнє судноплавство говорили у Музеї Луцького братства
13:26

Про підводну археологію та стародавнє судноплавство говорили у Музеї Луцького братства

Закрити баннер

14 листопада 2019 р. у Музеї історії Луцького братства, відділі Волинського краєзнавчого музею, відбулась презентація і обговорення матеріалів Першої гідроархеологічної експедиції на Волині.

В серпні–вересні 2018 р. між селами Копилля і Старосілля та Семки і Комарове Маневицького району Волинської області – в місцях виявлення впродовж 2015–2016 рр. ексклюзивних за розміром човнів-довбанок – було проведене водолазне візуальне обстеження дна річки Стир. Археологічна команда складалась з керівника Андрія Петраускаса (Київ), заст. керівника Юрія Мазурика (Луцьк), археологів-підводників з Національного заповідника «Хортиця» Максима Остапенка, Валерія Нефьодова і А. В. Василенко (Запоріжжя), Анатолія Бричка (с.Старосілля) і Петра Хомича (смт. Маневичі).

Модераторами заходу були – Оксана Важатко, директорка Волинського краєзнавчого музею і Олена Бірюліна, завідувачка відділу.

В обговоренні завдань і результатів експедиції взяли участь: Юрій Мазурик, головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини департаменту культури Луцької міської ради, заступник начальника експедиції (Луцьк), Андрій Петраускас, старший науковий співробітник відділу давньоруської і середньовічної археології Інституту археології НАН України, начальник експедиції (Київ), Сергій Панишко, доцент кафедри археології, давньої та середньовічної історії України Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки (Луцьк), Петро Хомич, директор Маневицького краєзнавчого музею (Маневичі), Анатолій Бричка, директор ЗОШ І–ІІ ступенів села Старосілля (Старосілля), Станіслав Ольшевський, начальник відділу туризму департаменту економіки та європейської інтеграції Волинської обласної державної адміністрації (Луцьк), Петро Троневич, начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури м. Луцька, Тетяна Мамчич, доцент СНУ імені Лесі Українки та ін.

Юрій Мазурик підготував презентацію про передісторію експедиції та її хід, представив археологічні артефакти, що експонувались на спеціальній виставці.

Сергій Панишко розкрив секрети унікальної підводної знахідки – цілісної миски зарубинецької культури, яка є свідченням про широкі контакти давнього населення Волині з кельтськими племенами Європи.

Андрій Петраускас говорив про важливість підводної археології і експериментальну майстерню з виготовлення човнів-довбанок. Свій виступ підсумував так: «Отримані в результаті експериментальних досліджень знання засвідчують, що човни з абсолютними показниками розмірів, ваги та об’єму, які є в Старосільського-Маневицького човна (більше 12 м), не можуть бути використані для судноплавства в акваторії річок середнього розміру, подібних річкам Стир, Случ, Уж та ін. За своїми характеристиками згаданий унікальний човен може бути інтерпретований як єдина на сьогодні надійно задокументована і аргументована для Східної Європи знахідка заготовки основи судна крупних розмірів типу лодії чи чайки. У вас це поки єдина достовірна знахідка основи для судна з набірними бортами для Східної Європи!».

Петро Хомич – хранитель Маневицького «моноксила», звернув увагу на актуальні проблеми збереження і експонування човна. Про туристичну привабливість Маневич як місця експонування човна-довбанки акцентував Станіслав Ольшевський.

В ході обговорення учасники презентації переглянули відео-зйомку підводних досліджень дна річки Стир, підготовлену археологами з Національного заповідника «Хортиця». З матеріалами артефактів Першої Волинської гідроархеологічної експедиції мали можливість познайомитись всі без виключення слухачі презентації, серед яких були студенти-історики СНУ імені Лесі Українки, зацікавлені лучани, музейники.

Олена Бірюліна,
завідувачка Музею історії Луцького братства

Більше див. тут і тут .

Переглядів: 302 | Додав: administrator | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz