Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Травень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Головна » 2017 » Травень » 11 » Презентація відреставрованих пам’яток з колекції Волинського краєзнавчого музею
14:01

Презентація відреставрованих пам’яток з колекції Волинського краєзнавчого музею

Закрити баннер

Напередодні Міжнародного дня музеїв, 12 травня 2017 р., у Музеї волинської ікони відбудеться презентація відреставрованих історичних документів, пам’яток іконопису та олійного живопису.

Експонати Волинського краєзнавчого музею і Музею волинської ікони були відреставровані у Національному науково-дослідному реставраційному центрі України та Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури м. Київ. Багаторічна співпраця науковців музею і фахівців реставрації допомагає повернути до життя цінні предмети старовини, доповнити експозиційні зали музеїв.

Серед відреставрованих ікон – «Христос у потирі»1737 р., «Свята Варвара», «Моління про чашу», «Святий Онуфрій», «Святі Іоан і Марк». Ікона «Христос у потирі» вже експонується у залі Музею волинської ікони. У 2009 р. ікона «Свята Варвара» була передана разом із іншими іконами XVIII-ХІХ ст. з Милецького монастиря на Старовижівщині. Ікона написана на полотні олійними фарбами. Образ великомучениці є яскравим прикладом українського бароко, наповнений барвистістю фарб, символізмом і духовною красою. Ікона «Святий Онуфрій» втілює традицію зображення святого, покровителя чернечого чину. Символічний образ «Моління про чашу» покликаний передати ідею спокутної жертви Ісуса Христа за людські гріхи. Ікона «Святі Іоан і Марк» написана олійними фарбами на металі і є яскравим зразком академічного письма ХІХст.

Волинський краєзнавчий музей володіє рідкісною колекцією документів на пергаменті, яка нараховує 32 експонати. Починаючи з 2009 р. музей передає на реставрацію до ННДРЦ України найцінніші з них. На виставці вперше представлені три документи на пергаменті, зокрема: «Альберт-Станіслав Радзивіл про реліквії в костелі єзуїтів в Олиці» 1644 р., «Про використання маєтків єзуїтів у Польщі Севастьяном Козеровським, деканом Олицької колегіати» 1752 р., «Про надання Олицькій колегіаті князем Карлом-Станіславом Радзивілом у довічне володіння землі Ямпольського і Колківського костелів» 1773 р. Надзвичайно цікавим експонатом є Градуал (1642 р.), рукописний літургійний музичний твір, який зберігся у фрагментах (три аркуші).

Колекцію західноєвропейського живопису музею поповнив «Портрет Людвига Грохальського», написаний художником Глечарським у Польщі (ХІХ ст.). Експонати виставки стали своєрідним мистецьким відкриттям 2017 р. і демонструють високий рівень художньої культури Волинського краю.

Переглядів: 406 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz