Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2016 » Листопад » 29 » Поповнилась колекція музею
16:22

Поповнилась колекція музею

Закрити баннер

У Музеї волинської ікони відбулася передача до фондів Волинського краєзнавчого музею сакральних картин, виконаних воїнами АТО в рамках проекту «Арт-постріл».

З 26 травня по 11 жовтня 2016 року експонувалася виставка «Я захищав свій світ», яка презентувала сакральні картини на склі та дереві, виконані воїнами АТО в рамках проекту «Арт-постріл».

«Арт-Постріл» – це благодійний волонтерський проект психологічної реабілітації бійців АТО та їх родин засобами мистецтва, зініційований громадським об’єднанням «Пятерня» при підтримці Луцького монастиря святого Василія Великого УГКЦ. Проект реалізовує керівник ГО «Пятерня» художник, арт-терапевт Тетяна Мялковська разом з спеціалістами: художницею Галиною Черниш, волонтеркою Марією Оліферук, психологами Оленою Звєрєвою та Русланом Ізмаіловим. Метою проекту є адаптація ветеранів АТО до мирного життя, створення атмосфери емоційної реабілітації через мистецтво.

Під час дворічної програми пройшли реабілітацію більше 200 учасників бойових дій. Створено близько 1000 картин та організовано більше 10 виставок: 4 виставки в м. Луцьк (галерея мистецтв НСХУ, галерея «Луцьк», Музей волинської ікони, монастир Св. Василія Великого,) м. Варшава (Європейський Колледж), м. Брюссель (громада українців в Бельгії), м. Острог (Острозька Академія), м. Радомишль (замок-музей Радомисль,). У колекції більше 90 сакральних картин на склі та дошці.

По завершенню експонування виставки у Музеї волинської ікони було закуплено 12 сакральних картин 11 авторів. Серед робіт – ікони, інкрустовані кулями, гільзами. У кожен з цих творів воїни вкладали свою душу, свій біль, свою пам’ять про загиблих побратимів. За кожною картиною – людина і її правдива історія про цю війну. Ці сакральні картини зворушують до глибини душі, викликають особливі емоції: «Покрова», яка прикриває своїм плащем українські танки від ворожих снарядів; «Ніхто, крім нас», де Святий Ілля благословляє свою крилату піхоту – українських десантників; «Тайна вечеря», що зібрала за столом, полеглих побратимів; «Страсті Христові», яким наслідує український солдат, називаючи Воскресінням – звільнення з полону, а Вознесінням – повернення додому. Вражають символічні композиції «Дякую Тобі, Боже, що зберіг солдата», «Ангели» (Пам’яті полеглих в Іловайському котлі), «Ангел-охоронець».

Картини закуплені у рамках Регіональної програми розвитку культури, мистецтва та охорони культурної спадщини в області на 2016-2020 р.р. Половина коштів буде направлена на розвиток програми реабілітації воїнів «Арт-Постріл», інша – вручена авторам.

Твори надалі будуть зберігатися у фондах Волинського краєзнавчого музею і експонуватися в окремих розділах експозиції історії новітнього часу та виставках сучасного сакрального мистецтва. Ці пам’ятки будуть служити наочним прикладом для сучасної молоді та прийдешніх поколінь мужності і героїзму нинішніх захисників України.

Джерело: Музей волинської ікони

Переглядів: 484 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz