Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Листопад 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2018 » Листопад » 28 » «Півстоліття у музеї». Пам’яті подвижниці музейної справи волинського краю
12:46

«Півстоліття у музеї». Пам’яті подвижниці музейної справи волинського краю

Закрити баннер

У Волинському краєзнавчому музеї 29 листопада о 12.00 відбудеться презентація фотодокументальної виставки “Півстоліття у музеї”, присвяченої 90-літтю від дня народження Тетяни Андреєвої (1928–2005) – справжньої подвижниці музейної справи. Півстоліття пропрацювала Тетяна Петрівна у Волинському краєзнавчому музеї. Свій трудовий шлях вона присвятила становленню та розбудові музейних закладів Волині.

Довідково:

Народилась Т. П. Андреєва 22 листопада 1928 року на Чернігівщині в старовинному місті Новгороді-Сіверському. Після закінчення філософського факультету Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка у 1953 році була направлена на роботу у Волинську область. Спочатку трудилася старшим інспектором музеїв та охорони пам’яток історії та культури у Волинському обласному управлінні культури.

З 12 травня 1954 року працювала у Волинському краєзнавчому музеї на різних посадах, а з липня 1973 по січень 1987 року – заступником директора з наукової роботи музею. За час роботи у музеї під керівництвом Тетяни Петрівни було розширено мережу музейних закладів Волинської області, удосконалено їх структуру, створено нові експозиції. Були відкриті Володимир-Волинський, Ковельський та Кортеліський історичні, Любомльський і Маневицький краєзнавчі музеї, картинна галерея та музей атеїзму в Луцьку, ціла низка музейних закладів на громадських засадах, двічі перебудовано експозицію Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки.

Під керівництвом Тетяни Андреєвої було створено нову експозицію Волинського краєзнавчого музею, відкриту у 1985 році, яка працює й нині. Саме вона організувала роботу і вивела Волинський краєзнавчий музей у другу категорію музейних закладів України.

Тетяна Петрівна була прекрасним методистом, лектором і екскурсоводом, співпрацювала з волинською організацією “Союзу українок”, активною учасницею і заступником голови осередку “Просвіти” “Світець” при Волинському краєзнавчому музеї, ініціатором та виконавцем цікавих проектів просвітницького характеру .

Науковець займалась вивченням життя і творчості Лесі Українки і Олени Пчілки, краєзнавців, природодослідників Волині. Вона була новатором у створенні перших виставок, присвячених Олені Пчілці “Світло добра і любові” (1990 р.), “Олена Пчілка. Сторінки життя і творчості” (1999 р.), Ользі Косач-Кривинюк “Берегиня родинної пам'яті”, видатному українському природознавцю П. А. Тутковському.

Науково-дослідницька, збиральницька робота вилилась у наукові публікації в періодичних виданнях і наукових збірниках. Андреєва Т. П. – автор наукових статей “Берегиня родинної пам'яті” (1996 р.), “Збір та використання в музейній роботі матеріалів досліджень П. А. Тутковського” (1998 р.), “Йосип Конрадович Пачоський” (1994 р.), “Діяльність Павла Аполоновича Тутковського на Волині” (1999 р.), “Олена Пчілка. Сторінки життя і творчості” (1999 р.), “Ольга Петрівна Косач-Кривинюк: сторінки біографії” (2002 р.), “Олена Пчілка. З досліджень та популяризації українських народних узорів” (2003 р.) і багатьох інших, а також спогадів про діяльність музейних закладів області.

Як визнаного фахівця музейної справи Тетяну Петрівну Андреєву неодноразово залучали до перевірки діяльності музеїв України. Вона брала участь у семінарах, нарадах музейних працівників.

Тетяна Андреєва – учасник Другої світової війни. За самовіддану працю нагороджена п'ятьма медалями, серед яких – “За трудову доблесть”, “Ветеран праці”, “Захисник Вітчизни”, неодноразово відзначалася почесними грамотами Волинської обласної ради, та облдержадміністрації та Міністерства культури України.

Тетяна Петрівна Андреєва – організатор музейної справи в Україні. Своє життя вона присвятила музейництву, збереженню, вивченню та популяризації пам’яток історії та культури Волині.

Переглядів: 559 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz