Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Лютий 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Головна » 2019 » Лютий » 27 » Олена Пчілка та Леся Українка: сторінками життєписів і свідчень епохи
11:05

Олена Пчілка та Леся Українка: сторінками життєписів і свідчень епохи

Закрити баннер

Третя декада лютого у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки завжди присвячена патронесі університету. Однією з подій згаданої декади стала виставка «Даю тобі думку мою…» (до 170-ліття від дня народження Олени Пчілки і 148-ліття від дня народження Лесі Українки), презентація якої відбулася 26 лютого у виставковій залі Музею Лесі Українки.

Відкриваючи імпрезу, вчений секретар Науково-дослідного інституту Лесі Українки, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури Сергій Романов підкреслив величезну значимість цих двох постатей – матері й доньки – для української та світової культури, відзначив багатогранність проблем, пов’язаних із взаєминами в родині Косачів та впливом творчої натури Ольги Петрівни Драгоманової-Косач на дітей і особливо на Лесю Українку. Пан Сергій виділив той факт, що Олена Пчілка не боронила Лесі йти обраним шляхом, торувати власну стежку в українській літературі.

З вітальними словами до присутніх звернулися також співорганізатори виставки – директор Волинського краєзнавчого музею, заслужений працівник культури України Анатолій Силюк (подарував при цьому примірник «Календаря знаменних і пам’ятних дат Волині на 2019 рік» і оригінальний значок, присвячений Лесі Українці) та головна хранителька фондів цього музею Наталія Пушкар.

Після цього щирого й теплого прологу відвідувачі виставки вирушили в захопливу мандрівку світами Олени Пчілки та Лесі Українки. Гідами у цій подорожі були кандидати філологічних наук – завідувачка Музею Лесі Українки СНУ Тетяна Данилюк-Терещук і доцент кафедри української літератури Олена Маланій-Рисак. На тлі рідкісних світлин, оригіналів та копій видань, у яких опубліковані славетні мати й донька, меморій родини Косачів, предметів побуту кінця ХІХ – початку ХХ ст., розповіді пані Тетяни й пані Олени сприймалися ледь не як цілісний художній твір – щось на зразок «усних оповідань» незабутнього Іраклія Андроникова (недарма ж Олена Олександрівна визначила свою тему – історія епохи й постать Ольги Петрівни Драгоманової-Косач крізь призму тогочасної... моди, – як вставну новелу).

Упродовж імпрези звучали знакові імена Івана Франка, Михайла Старицького, його доньки Людмили Старицької-Черняхівської, Степана Руданського, Бориса Якубського, Євгена Сверстюка, визначного австрійського художника Густава Клімта… Й у цьому контексті постать Олени Пчілки та Лесі Українки виразно поставала як в українському, так і в європейському, світовому контексті.

Максим КИРИЛЕНКО

Джерело: Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки

Переглядів: 390 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz