Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Грудень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2017 » Грудень » 1 » Микола Коц: український дисидент, правозахисник, політв’язень
10:34

Микола Коц: український дисидент, правозахисник, політв’язень

Закрити баннер

4 грудня 2017 року о 15.00 год. в приміщенні Волинського краєзнавчого музею відбудеться відкриття виставки «Микола Коц: український дисидент, правозахисник, політв’язень» (до 87-річчя від дня народження та до Міжнародного Дня захисту прав людини). Створена вона на основі матеріалів з фондів Волинського краєзнавчого музею. На ній представлені оригінали документів, рукописні нотатки, фотографії з особистого архіву волинського дисидента.

Народився Микола Георгійович Коц 4 грудня 1930 року в селі Гуща Любомльського повіту. В 1940-і роки його родина була репресована радянським режимом: батько і брат отримали довгі строки ув’язнення, як класово ворожі елементи («куркулі»). Після здобуття за часів хрущовської «відлиги» вищої освіти Микола Коц викладав у технікумах на Тернопільщині. У 1960-х роках став дисидентом, розповсюджував публікації про злочини радянського тоталітаризму. У 1968 року отримав сім років таборів та п’ять років заслання. Карався у мордовських таборах.

Микола Коц – засновник і голова Української Гельсінської Спілки на Волині (1988 р.), співзасновник Всеукраїнського Товариства політичних в’язнів і репресованих (1989 р.). У 1994 році вступив до Української Асоціації «Міжнародна Амністія». Також був членом редколегії по написанню тому «Волинська область. Реабілітовані історією» (2003 р.). Автор численних статей та книг. Помер у Луцьку 26 січня 2017 року.

На виставці присвяченій Миколі Коцу вперше представлено низку матеріалів з його особистого фонду. Це, зокрема, життєпис дисидента у світлинах: на засланні, в період перебудови, в часи незалежної України. Експонуються також табірні замітки та рукописні спогади волинського політв’язня. А ще, документи про переслідування його радянською владою: копія вироку, протоколи зборів громадськості різних установ Тернопільщини, на яких засуджувалися антирадянські дії дисидента, довідка про реабілітацію тощо.

Важливими для дослідження історії правозахисного руху в Україні є матеріали, які свідчать про підтримку волинянина на засланні у 1970-х рр. міжнародними організаціями «Amnesty International» та Фондом Олександра Солженіцина. Представлені також свідчення участі Миколи Георгійовича в 1990-х рр. у діяльності Української Асоціації «Міжнародної Амністії»: його заява на вступ до організації, І загальноукраїнський Статут УАМА, перші видання вісника УАМА «Контури» тощо. Співпрацював дисидент і з Харківською правозахисною групою у питанні відміни смертної кари в Україні: матеріали про це також експонуються на виставці.

Виставка «Микола Коц: український дисидент, правозахисник, політв’язень» буде функціонувати в дні роботи музею включно по 26 січня 2018 року – першої сумної річниці від дня смерті видатного волинянина.

Лис С. В.
провідний науковий співробітник відділу новітньої історії

Переглядів: 587 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz