Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Січень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2019 » Січень » 18 » «Лісова пісня» в обласному музеї (ФОТО, ВІДЕО)
13:10

«Лісова пісня» в обласному музеї (ФОТО, ВІДЕО)

Закрити баннер

17 січня у Волинському краєзнавчому музеї відбулось відкриття виставки «Будуть приходити люди…», приуроченої до 105-ої річниці з часу виходу першого окремого видання драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня» (1914). Відвідувачі та гості музею долучилися до відзначення важливої події в українській літературі – виходу в світ непроминущого твору, якому «забуття не суджене».

Серед книжкових видань «Лісової пісні», в тому числі й справжніх раритетів першої половини ХХ століття центральним експонатом виставки стало факсимільне видання першої окремої книги драми-феєрії, датованої 1914 роком, публікації, котра й донині залишається взірцевою з погляду врахувань настанов самої авторки: і текстологічних, і поліграфічних, і естетичних. Присутні ознайомились із хвилюючими подробицями написання і першого виходу в світ геніального твору Лесі Українки, а також із наступними етапами його неповторної історії, які охоплюють переклади різними мовами світу, творчість видатних художників-ілюстраторів, композиторів, авторів театральних постановок і творів мистецтва.

Власне, про один із мистецьких шедеврів, який зберігається в музейних фондах – скульптурну композицію «Музика весни» за драмою-феєрією «Лісова пісня» (автор – С. Наумов) – розповіла Лариса Обухович, художник-реставратор музею.

Цікавим сюжетом для обговорення стала розповідь Наталії Пушкар, головного хранителя музею, про надходження до музейних колекцій раритетного видання: М. Скорульський, «Лісова пісня», балет у 3-х діях, Київ «Мистецтво», 1964. Як виявилось, у 1966 році в Луцьку відбулась постановка балету «Лісова пісня», на якій був присутній автор. У будинку культури, де проходив виступ, на той час діяла балетна студія, котру очолювали Ірина і Павло Маркіни. Їм і дісталась у подарунок ця, нині рідкісна, книга з автографом і дарчим написом авторки лібрето Нани Скорульської, яка згодом була передана музею.

Завідувач Музею Лесі Українки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Тетяна Данилюк-Терещук поділилась подробицями роботи над виданням «Лісової пісні» польською, німецькою та англійською мовами.

Завершилась музейна зустріч вільним спілкуванням, обговоренням творчих планів та побажаннями виставці успіхів і нових зацікавлених відвідувачів.

Людмила Завада,
науковий співробітник
Волинського краєзнавчого музею,
організатор і ведуча заходу

Фото Л. Максимова

Відео UA: Волинь:

Переглядів: 395 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz