Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Головна » 2017 » Лютий » 18 » Креативно, повчально, цікаво
14:05

Креативно, повчально, цікаво

Закрити баннер

Відзначення 146-ї річниці від дня народження Лесі Українки у Волинському краєзнавчому музеї розпочалося 15 лютого ц. р. літературно-мистецькою годиною під назвою «Казка Лесі Українки «Біда навчить» у творчості українських художників». Назву можна було б розширити, бо крім виставки ілюстрацій до казки п’яти художників (більше ілюстрували тільки «Лісову пісню»), на виставці увазі глядачів представлено невелику, але тим не менше повну колекцію видань казки – від перших, які ілюстрував народний художник України Валентин Литвиненко (видання 1962 року) до перевидання казки 2016 року (з акварелями П. Гулина) і оригінальним виданням того ж року, проілюстрованим Є. Рудюк, яке побачило світ у молодому Луцькому видавництві «Сни Старого Дуба».

Видатний український графік і живописець Валентин Гаврилович Литвиненко родом з Полтавщини. У 1929-30 рр. навчався в студії М. Самокиша у Сімферополі, далі – на рабфаці при Харківському художньому інституті (1932-34). Улюбленою темою художника були карикатури, вони повністю розкрили його талант сатирика і гумориста. А ще любив малювати птахів. У 1954 році він створює серію «Зникаючі різновиди птахів», показавши в образах пернатих людські пороки і слабості. Ілюстрував твори класиків української літератури – Івана Франка, Остапа Вишні, Леоніда Глібова, Лесі Українки. Майстер кольорової і чорно-білої ліногравюри, він першим звернувся до казки Лесі Українки «Біда навчить», присвятивши серію графічних творів 90-річчю від дня народження поетеси. Книжка з його ілюстраціями вийшла вперше у Дитячому видавництві художньої літератури 1962 року; 1983-го видання повторила «Веселка».

Інна Петрівна Козіна, автор ілюстрацій до казки Лесі Українки «Біда навчить», яка вийшла 1988 року у видавництві «Веселка», працює художником у місії «Світло на Сході» (м. Київ). Вона закінчила Львівський поліграфічний інститут ім. І. Федорова (нині Академія друкарства). Працює в галузі літератури для дітей, виготовлення декорацій для дитячих театральних і лялькових спектаклів; навчає дітей малюнку і живопису.

Художник Петро Гулин народився 1942 року на Вінничині. Нині мешкає у Львові. 1968 року він закінчив Львівське училище прикладного та декоративного мистецтва ім. І. Труша. Працює в царині малярства, графіки. Оригінали його акварелей до казки «Біда навчить», які експонуються, нині є власністю Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки. Експонуються і видання казки з його ілюстраціями: 1983 року – в перекладі німецькою, 2006 – українською, 2016 – українською (вийшла у ТОВ «Ковельська міська друкарня»). До речі, виставки художнього доробку Петра Гулина експонувались на Волині – в Колодяжному і Луцьку.

Дуже світлими, просякнутими сонцем і повітрям, є ілюстрації тернопільської художниці Євгенії Рудюк, копії яких експонуються, і сама книжка, підготовлена і видана минулого року молодим, але перспективним луцьким видавництвом «Сни Старого Дуба». Про художницю, видавництво і його плани на майбутнє, в яких творчість Лесі Українки займає чільне місце, розповіла присутнім директор Надія Ковальчук.

І, нарешті, художниця Волинського академічного обласного театру ляльок Олеся Іщук презентувала свої ілюстрації – ескізи костюмів до спектаклю «Як горобець розуму шукав» за мотивами казки Лесі Українки «Біда навчить».

Апофеозом зустрічі з глядачами (яких, до речі був повний зал), стала вистава «Як горобець розуму шукав» у виконанні молодих, симпатичних, голосистих акторів Юлії Тузової, Оксани Новосад, Олексія Криворучка (режисер-постановник Володимир Богданець, художник-постановник Олеся Іщук, музичне оформлення Костянтина Яворського). Троє акторів, які озвучували ролі усіх дійових осіб, супроводжували свої тексти і спів грою на свищиках (окаринах), виготовлених майстром-гончарем Анатолієм Філозофом. Його ж роботи – свищики-горобці, сорока, зозуля, а в майбутньому – лелека і жабка доповнять стенд ескізів до спектаклю, решта птахів – з фондів музею і особисті колекції його науковців.

Динамічний, веселий, креативний музейний захід удався (зі слів відвідувачів) завдяки співпраці Волинського краєзнавчого музею (директор А. Силюк) з Колодяжненським літературно-меморіальним музеєм Лесі Українки (завідувач О. Бойко), Волинським академічним обласним театром ляльок (директор Д. Поштарук), видавництвом «Сни Старого Дуба» (гол. редактор Н. Ковальчук).

Залишається додати, що казка Лесі Українки «Біда навчить» написана восени 1890 року в Луцьку (автограф не знайдено); перша публікація у 23-му номері львівського журналу «Дзвінок» за 1891 рік.

Як усе геніальне, вона актуальна, повчальна, цікава досі.

Наталія Пушкар,
головний хранитель Волинського краєзнавчого музею

Ілона Несторук,
старший науковий співробітник відділу фондів Волинського краєзнавчого музею

Переглядів: 724 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz