Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2015 » Грудень » 13 » Красне свято Калити, музики й поезії у Затурцівському музеї
18:22

Красне свято Калити, музики й поезії у Затурцівському музеї

Закрити баннер

   Несподівано гарно поєднались 12 грудня 2015 року у Затурцівському меморіальному музеї В'ячеслава Липинського екскурсія відвідувачам, зустріч у концертній залі і прадавнє свято Калити.

   Молодий сільський музей (хай уже й відомий в Україні та за її межами!) все ж потребує хорошої, якісної реклами. Адже сміхотворна символічна вхідна плата в розмірі п'яти гривень дорослим і трьох гривень дітям повинна була б, здається, приваблювати відвідувачів. Проте наша молодь часто-густо замість музейних залів обирає зовсім інші заклади. Тому буває дуже прикро, що на підготовку вечора, зустрічі, концерту затрачено багато зусиль, а зала напівпорожня...

   Цього ж разу з ініціативи молодої скрипальки з Києва, нашої землячки, яка народилась у княжому граді Володимирі, Іванни Ворошилюк і завдяки організаторам з обласного центру Володимиру Павліку та Василеві Ворону до музею в Затурці прибула розмаїта, але така зацікавлена група луцької інтелігенції, переважно молодого віку, яка захотіла пізнати досі не пізнані сторінки української історії, доторкнутись душею і серцем до минувшини, а водночас гарно провести вихідний день у приємному товаристві.

   Після захоплюючої розповіді про родину Липинських і постать її найвидатнішого представника В'ячеслава Казимировича Липинського (експозиційними залами гостей провів завідувач музею Віталій Кушнір) лучани, а з ними гості із Володимира-Волинського, Нововолинська та місцеві музейники переглянули фільм про В.Липинського “Польська кров української групи” (автор Микола Генсецький), а тоді опинились у дивовижному світі прекрасної музики та високої поезії. Власні варіації на теми українських народних пісень блискуче виконала на скрипці Іванна Ворошилюк, зізнавшись перед тим, що на цю ідею підштовхнула її участь у першому районному фестивалі “Материнська пісня”, зініційованому та проведеному нашим музеєм у 2014 році.

   Органічно в канву зустрічі у концертній залі вплівся виступ відомого українського поета родом із волинського села Великий Окорськ, що входить до Затурцівської сільської ради, Ігоря Павлюка. Його блискуче відрекомендував, відомий лікар та громадський діяч, депутат Верховної Ради України попередніх скликань Володимир Карпук. Поет прочитав вірш “Мушля” та уривок з поеми про легендарного козацького гетьмана Бута (Павлюка). А ще віршами знаного автора причастила слухачів одна з учасниць цієї мандрівки.

   Музейна зустріч завершилась традиційним “кусанням калити” дегустуванням смачного вина і чаю на травах. А якщо додати, що мед, зібраний бджолами сусіди музею В'ячеслава Білика у нашому музейному парку, мариновані гриби з “Ліпінщини” – колишнього поміщицького лісу, а пиріжки з вишнями, екологічно чисті картопля “в мундирах” та квашена капуста, вирощені на присадибних ділянках затурчан, присмакували нашим гостям (які, до речі, пригостили усіх смачними тортами), – то свято-експромт вдалось на славу.

   На завершення свята гості залишили теплі слова подяки у “Книзі відгуків”, щедро поповнили скриньку добродійних внесків на розвиток музею, обмінялися з господарями адресами та сфотографувались на пам'ять.

Наталя Гатальська,

провідний науковий співробітник Затурцівського меморіального музею В'ячеслава Липинського

Переглядів: 496 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz