Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Червень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Головна » 2020 » Червень » 28 » 28 червня – День Конституції України
00:02

28 червня – День Конституції України

Закрити баннер

28 червня Україна вчергове відзначатиме своє велике державне свято – День Конституції. Волинський краєзнавчий музей вітає усіх з цим святом!

Конституція – це Основний Закон держави, що закріплює суспільний і державний лад, систему, порядок утворення і компетенцію органів державної влади, виборчу систему, основні права, свободи і обов’язки громадян та інші найважливіші державно-правові інститути і таким чином визначає принципи регулювання суспільних відносин. Тож боротьба за те, аби вона базувалася на міжнародних демократичних нормах та дійсно діяла – це боротьба за нашу Незалежність та шанування прав людини.

У Волинському краєзнавчому музеї є низка цікавих експонатів з конституційної тематики, та нині розгорнуто виставку «Конституція України: в боротьбі за демократію», присвячену Основному Закону.

Але спочатку зробимо невеликий екскурс в історію, підкріплений прикріпленими до цього допису музейними світлинами. Історично перший український основний закон під назвою «Пакти й Конституції законів та вольностей Війська Запорозького» було прийнято з ініціативи Гетьмана Пилипа Орлика ще далекого 5 квітня 1710 року.

Сама ж Конституція стала однією з перших у Європі та містила у собі дійсно демократичні положення, закріплювала верховенство права й поділ влади на три гілки: виконавчу, представлену Гетьманом, законодавчу, представлену Генеральною Радою, і судову, представлену Генеральним судом. На жаль, «Пакти і Конституції…» діяли на частині українських земель лише до 1714 року.

   

Потім Україну надовго поглинуло російське самодержавство. Лише з проголошенням Української Народної Республіки з'явилась можливість відродження конституційного процесу. У 1918 році в УНР була прийнята одна з найпрогресивніших, зокрема у сфері прав людини, тогочасних конституцій; наприклад, в ній жінки повністю де-юре урівнювалися в правах з чоловіками. Та поразка Української революції і окупація УНР у 1920 році російськими і польськими військами не дали тоді змогу українцям утвердити свій новий основний закон.

 

За часів радянської влади в Україні було прийнято чотири Конституції УРСР у 1919, 1929, 1936 та 1978 роках. Та оскільки Радянська Україна була квазі-державою, прописаною московською владою лише на папері, то такими ж були і її основні закони.

Уже після проголошення «Декларації про державний суверенітет України» 16 липня 1990 року розпочала роботу комісія з розроблення її нової Конституції. Ще гостріше питання прийняття нового основного закону постало після проголошення 24 серпня 1991 року незалежності України. І, нарешті, 28 червня 1996 року в нашій країні змогли прийняти нову демократичну Конституцію.

 

У Волинському краєзнавчому музеї нині представлено (звісно, доступною для відвідувачів вона зможе бути лише після зняття карантинних обмежень) фотодокументальну виставку «Конституція України: в боротьбі за демократію». Сформована вона на основі копійних та оригінальних документів, світлин, плакатів, книг, газет, рукописних матеріалів з фондів музею, починаючи з часів Пилипа Орлика та закінчуючи сьогоденням. Фотокопії сторінок «Пактів й Конституцій…» з підписом і печаткою П. Орлика та Конституцій УНР, оригінальні Конституції УРСР різних років, світлини історично перших творців Конституцій України (зображення пам’ятної дошки з умовним зображенням П. Орлика, фотографія М. Грушевського) тощо.

Унікальними є матеріали, передані до музею колишніми народними депутатами Верховної Ради України Андрієм Бондарчуком (був членом першої Конституційної Комісії ВРУ в 1990–1994 рр.) і Миколою Жулинським (член групи «Конституційний центр» ВРУ в 1994–1998 рр.). Серед них, зокрема, нині вже доволі раритетні чотири оригінальні проекти Конституцій України 1992–1996 років та експресивні примітки (своєрідна літописна стенографія) Миколи Жулинського на аркушах з окремими статтями проекту Основного Закону, зроблені ним під час обговорення і голосування за нього в ніч з 27 на 28 червня 1996 року. На своєму примірнику проекту Конституції 1996 року Микола Григорович зібрав підписи усіх депутатів від Волинської області, які підтримали прийняття нового Основного Закону України. Цікавою є і підбірка матеріалів волинської преси 1996 року з приводу тодішнього перебігу конституційного процесу.

     

 

Окремим блоком представлені й саморобні плакати з витягами із Конституції України щодо дотримання прав людини. Їх у різні роки (від кінця 1990-х і до Євромайдану) виготовляли борці за дотримання демократичних норм у нашій країні. Адже не можна забувати, що держава існує для людини, а не навпаки: «Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави» (ст. 3). Виставка «Конституція України: в боротьбі за демократію» буде працювати після зняття карантинних обмежень у дні роботи музею до Дня Незалежності України. А поки що можна ознайомитися з частиною експонатів на прикріплених до допису світлинах.

Яна Лис,
старша наукова співробітниця Волинського краєзнавчого музею

Джерело: Віртуальний музей ВКМ

Переглядів: 716 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz