Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
Головна » 2020 » Квітень » 8 » Історія кохання від Художнього музею
13:03

Історія кохання від Художнього музею

Закрити баннер

Художній музей зачинений на карантин. А у вікна стукає весна, надихає на романтичний настрій. Пропонуємо вам розповідь про неймовірну історію кохання, хоч і трагічну, але дуже красиву, двох історичних постатей, портрети яких є окрасою експозиції музею!

Анна Сангушко, Кароль Станіслав Радзивілл – дивлячись на портрети цих людей, чоловіка та дружини, не хочеться поглиблюватись у історичні відомості їхнього становища у суспільстві, перераховувати посади і діяння, не можна оминути саме історію їхнього життя. Взагалі у нашій історії можна знайти чимало дивовижних і красивих історій кохання, хоча далеко не всі закохані змогли поєднати свої долі.

Трагічною виявилась любов у житті Анни Сангушко Радзивілл і Кароля Станіслава Радзивілла.

Рано осиротіла донька князя Героніма Сангушко була взята з монастиря королевою Речі Посполитої Марі д'Арк і стала її придворною дамою. Одного разу сестра короля Яна Собеського, родичка Анни, запросила її в Несвіж.

Збираючись в костел, господиня попросила її одягнути найкраще плаття, заявивши, що вони будуть присутні на вінчанні. І тільки в храмі дівчина зрозуміла, що мова йшла про її власне вінчання.

Стара власниця Несвіжа дізналася, що її 23-річний син зустрічається з простолюдинкою по імені Аннуся і хоче з нею одружитися, зробити княгинею, всупереч правилам і традиціям свого стану. Мати вирішила врятувати сина.

У неділю перед початком ранкової меси у костелі Катажина звернулася до всіх присутніх: «Мені стало відомо, що мій син закоханий в юну особу, яку мріє бачити своєю дружиною. Можливо він давно привів би її в замок як молоду господиню, але боїться моєї незгоди з його вибором. Я заявляю про своє схвалення його вибору і вимагаю їх негайного вінчання. Вона присутня сьогодні в храмі. Її ім'я - Анна ».

Стара княгиня підійшла до своєї далекої родички Ганни Сангушко і підвела до свого сина Кароля Станіслава. Несподівано для себе, князь опинився перед вівтарем рука об руку з дівчиною, яку погано знав, і, звичайно ж, зовсім не любив. На питання святого отця: чи згоден він взяти в дружини цю жінку, князь відповів «Так».

Роздумуючи сьогодні над мотивами вчинку молодого князя Кароля Станіслава Радзивіла, ми повинні врахувати ту обставину, що він не міг прилюдно в храмі відкинути руку запропонованої йому дочки магната. Цим він завдав би жорстокий удар по її дівочій честі, по своїй княжій честі, по честі своєї матері і всього роду Радзивіллів.

Мати Кароля Станіслава розуміла: пастка, приготована нею для сина, спрацює безвідмовно. Вона позбулася перспективи отримати в невістки дівицю незнатного походження. Але чи думала вона про почуття сина, чи розуміла, що робить його нещасним?

Кохана Кароля Станіслава, красуня-городянка Анна, після вінчання князя постриглася в черниці під ім'ям сестри Марії. Кажуть у неї був дивовижної краси голос. Можна уявити собі, як було князю бачити свою кохану під час святкових богослужінь, в яких брали участь черниці-хористки, і чути під склепіннями Несвижського костелу цей чарівний голос, який підносив світлі молитви Творцю всесвіту і Діві Марії.

Помер Кароль Станіслав у серпні 1719 року. Його кохана не змогла пережити смерті князя. Її серце перестало битися з першим ударом похоронного дзвону, який пролунав у костелі по передчасно покійному Каролю Станіславу.

За однією з легенд, 116 років потому австрійський композитор Франц Шуберт, вражений цією історією, нібито розказаної йому заїжджим поляком, написав свою знамениту композицію «Аве Марія».

Повінчана з Каролем Станіславом Радзивілом в березні 1691, Анна Катажина з Сангушків Радзивіл (23.09.1676, Раків – 23.12.1746, Бяла) припадала кузиною своєму чоловікові – була племінницею його матері, Катажини Собеській. Владна, вольова, неординарна жінка, яка не відрізнялася красою, але вельми поважалася Каролем Станіславом.

Їхнє одруження Несвіжський єзуїтський коллегіум, як належало, вітав віршованими панегіриками.

З сімнадцяти народжених Ганною Катажиною дітей, до горя матері, вижило тільки сім – три хлопчика (старший з яких все-таки помер у двадцятирічному віці) і чотири дівчинки. Після кончини Кароля Станіслава овдовівша княгиня взяла в свої руки управління величезними радзивіллівськими маєтками, заснувала безліч мануфактур, стала першою жінкою-підприємцем свого часу.

Анна Катажина славилася і як меценатка, збирачка бібліотек та архіву в своєму замку в Бялій Подляській. У придане княгині увійшла «Більська бібліотека» - книжкове зібрання з Більська Підляського (сучасна назва польська - Бяла Подляска, місто Люблінського воєводства Польщі).

Джерело: Художній музей

Переглядів: 267 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz