Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2021 » Квітень » 15 » «Добрий ранок» на виставці про художника, педагога та музейника Миколу Черенюка (ВІДЕО)
15:17

«Добрий ранок» на виставці про художника, педагога та музейника Миколу Черенюка (ВІДЕО)

Закрити баннер

Сюжет «Туристичний ГІД» з телепередачі «Добрий ранок» ТРК «Аверс» від 13 квітня 2021 року про художньо-меморіальну виставку «Мистецьке кредо і музейне подвижництво Миколи Черенюка. До 75-річчя від дня народження» (Роль і місце особистості в культурному процесі свого часу) Волинського краєзнавчого музею:

Виставка «Мистецьке кредо і музейне подвижництво Миколи Черенюка», відкрита 13 листопада 2020 року, є частиною виставкового проєкту «Музейники», започаткованого у 2018 році до 90-річчя Волинського краєзнавчого музею.

Микола Черенюк (1945–2001) – художник, музейник, завідувач Луцької картинної галереї (1974–1988 рр.) та Художнього музею (1997–2001 рр.), відділу Волинського краєзнавчого музею. Він розбудував одну з перших у Західній Україні картинну галерею, впровадивши прогресивний вітчизняний  та європейський досвід. Створив науково обґрунтовану, естетично виважену, емоційно багату художню експозицію.

Виставка дозволяє вперше побачити, як мистецькі, так і наукові напрацювання Миколи Івановича Черенюка впродовж трьох десятиліть, представляє його з одного боку як митця – живописця і графіка; з іншого як науковця-музейника, дослідника, експозиціонера, адміністратора та педагога.

На виставці поєднано фотодокументальні матеріали з творами живопису та виробами декоративно-прикладного мистецтва. Окремим блоком буде представлено виставку творів живопису та графіки Миколи Черенюка (окремі твори експонуються вперше).

Запрошуємо відвідати виставку, присвячену знаному українському художнику, педагогу та музейнику.

Адреса: м. Луцьк, вул. Шопена, 20
Телефон для довідок: (0332) 24-75-82

Довідково:
Микола Іванович Черенюк народився 7 листопада 1945 року в селі Замлиння Любомльського району на Волині в селянській родині. У 1952 році вступив до першого класу Замлинської початкової школи. Повоєнні труднощі, розкуркулення та сім років сталінських таборів для батька Івана Романовича спонукали сім’ю переїхати до обласного центру – міста Луцька. Пережите сформувало у малого Миколи твердий і допитливий характер, працелюбність і цілеспрямованість у досягненні мети, стійкий, патріотично налаштований світогляд. Мати і старший брат всіляко сприяли розвитку творчих здібностей підлітка. У 1957 році Миколу зараховують до Республіканської художньої середньої школи ім. Т. Г. Шевченка у Києві. Проте життєві обставини не дали можливості втілити мрію про класичну художню освіту. Натомість в 1963 році він закінчив у Луцьку 11 класів загальноосвітньої середньої школи № 1 та дитячу художню школу. У 1964–1973 роках навчався на факультеті журналістики Українського поліграфічного інституту імені І. Федорова у м. Львів, де здобув спеціальність редагування масової літератури. Відбувши у 1964–1967 роках службу в армії, у 1976–1982 роках навчався на заочному відділенні факультету графіки, де освоїв фах художника-графіка.

Трудову діяльність розпочав у 1963 році робітником на Луцькому приладобудівному заводі. По закінченні навчання в інституті з 1973 року працював в редакції газети «Світло Жовтня» на посаді кореспондента. Згодом був прийнятий науковим співробітником у відділ народних музеїв Волинського краєзнавчого музею. Із створенням у 1973 році Картинної галереї (тепер – Художній музей у Луцьку – відділ Волинського краєзнавчого музею) у 1974 році стає її завідувачем.

1988–1997 роки Микола Черенюк присвятив розвитку художньої освіти в Луцьку, спочатку на посадах завуча і викладача Луцької дитячої художньої школи, а з 1994 – викладача рисунку, живопису, історії мистецтва у Луцькому вищому технічному училищі № 2, де впроваджував кращі вітчизняні педагогічні методики та національні традиції. Останні роки життя присвятив Картинній галереї на посаді очільника та власній творчості.

5 червня 2001 року на 56-му році життя після тривалої важкої хвороби Миколи Черенюка не стало. Похований на Луцькому кладовищі в с. Гаразджа.

Перша велика персональна виставка митця (68 творів) була організована в Луцьку лише у 2004 році. З 2011 року на його батьківщині у с. Замлиння, проходить щорічний Міжнародний пленер іконопису.

Микола Іванович посів помітне місце в історії культури та освіти міста Луцька, Волині та України. Він виплекав одну із перших, поряд із львівською, в західному регіоні картинну галерею: впровадивши прогресивний вітчизняний та європейський досвід, створив науково обґрунтовану, естетично виважену, емоційно багату художню експозицію, представивши в хронологічному порядку не досить насичену колекцію музею, відібравши раритетні твори знакових митців світових та українських мистецьких напрямків та шкіл. Широко проілюструвавши основні етапи та закономірності розвитку живопису, графіки та скульптури, він вперше вичленив і помістив в експозиції кращі твори волинських живописців ХХ століття. Згодом експозицію доповнили твори відомих українських митців, відібрані М. Черенюком в Дирекції художніх виставок України у Києві. Картинна галерея у Луцьку набула популярності не лише на регіональному рівні, а й серед поціновувачів мистецтва близького і далекого зарубіжжя. Художники рахували за честь виставлятися в Луцьку .

До «донкіхотів-подвижників, які й у часи авторитаризму не зважали на зваби кон’юнктурної миттєвости і сповідували пріоритети, які базувалися на християнських моральних цінностях» та багатій національній культурній традиції, відносить Миколу Черенюка відомий київський мистецтвознавець, живописець і поет Микола Дьомін. Навколо галереї вдалось об’єднати однодумців, людей небайдужих до власної історії, народних надбань. Саме в ці роки було сформовано вишукану колекцію українського образотворчого мистецтва, унікальних зразків народно-ужиткового мистецтва, волинської школи іконопису, писанкарства, вишивки тощо. Микола Іванович був серед небагатьох українських патріотів, які на межі ХХ і ХХІ століття повернули в мистецький простір унікальну ікону Холмської Богородиці, пам’ятку ХІ століття світового рівня, святиню українського народу.

Організаційна та науково-пошукова робота в музеї гармонійно поєднувалась у художника із власною творчістю в царині графіки та живопису. Мистецтвознавець М. Дьомін, зокрема, відзначає: «Митець у своїх творчих пошуках здебільшого торкається філософських аспектів чи то у графічних аркушах, чи в наповненні знаковою сутністю та емоційним забарвленням структури живописного полотна. До техніки олійного живопису художник вдавався, працюючи в жанрі пейзажу, натюрморту та портрета… Як живописець М. Черенюк був наділений тонким колористичним обдаруванням і володів чудовою інтуїцією щодо вирішення композиційних творів. Жанр пейзажу виокремився у його творах від камерного звучання до ліричного образу вже епічного краєвиду».

Розпорошені по музейних та приватних колекціях твори свідчать про глибокий і багатогранний талант митця, його місце і вплив на художньо-культурне життя Луцька і Волині на зламі століть потребує всестороннього і ґрунтовного дослідження.

Оксана Вознюк

_____________________

Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2020 рік / Волин. обл. рада ; Упр. культури, з питань релігій та національностей Волин. ОДА ; Волин. краєзн. музей ; Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки ; ред.-упоряд.: Є. І. Ковальчук, А. А. Понагайба. – Тернопіль : Терно-граф, 2019. – С. 218–220.

Переглядів: 197 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz