Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2014 » Липень » 8 » До перебування Івана Франка в Колодяжному.
10:53

До перебування Івана Франка в Колодяжному.

Закрити баннер

   Кінець травня 1891 року. До села Колодяжного, розташованого серед лісів і боліт недалеко від Ковеля, приїхав на коротку гостину Iван Якович Франко з дружиною Ольгою і трьома синами. Гостей радо прийняла Леся (батьків на той час не було вдома), яка з нетерпінням чекала зустрічі з відомим і поважаним письменником, адже ще раніше у своєму листі-відповіді на запросини в гості він пообіцяв: «багато дечого буду мав з нею [Лесею.- Н.П.] поговорити». Для поета-початківця така обіцянка важила багато. Але ніяк не можна було відкласти від`їзд до Євпаторії на лікування, тому Леся ремствувала: «… така моя доля, що, як тільки приїде до нас на літо хто цікавий, то я мушу втікати десь так, де мені зовсім не хочеться, як би от тепер у ту Євпаторію».

   Все ж кілька днів і вечорів для приємного і корисного спілкування у них було.

   Один з моментів такого спілкування відтворив український живописець, графік, заслужений діяч мистецтв України Михайло Андрійович Рибальченко (1909 – 1998) у своїй літографії «Вечір. І. Франко і Л. Українка з пастухами» ( 1956 р.).

   Пастушки – четверо хлопчиків – у нічному на пастовні, біля багаття, на якому щось вариться у казанку. Іван Якович задумливо/зачаровано дивиться на вогонь (як і вода, вогонь притягує погляд); поряд юна Леся Українка, біла сукня якої відсвічує у сутінках; вдалині справа гурт коней, зліва – пес.

   Пейзаж, без сумніву, колодяжненсько-поліський, рівнинний; перший укіс різнотрав’я складений у копички; над усім – окрайчик місяця у сутеніючому небі…

   Ілюстрацію М. Рибальченка до історичного факту – перебування Івана Франка на Волині, в Колодяжному, виконану на високому художньому рівні, з авторським підписом олівцем під нижнім краєм літографії подарував літературно-меморіальному музеєві Лесі Українки в Колодяжному добродій Володимир Саварин з м. Луцька.

Коротка довідка про художника:

Рибальченко Михайло Андрійович народився 7 листопада 1909 року в Луганську, помер 19 лютого 1998 року у Харкові. У 1927-31 рр. навчався у Харківському художньому інституті; вчителями і наставниками його були М. Бурачек, С. Прохоров, О. Кокель. З 1931 року брав участь у республіканських і всесоюзних виставках. З 1938 року – член Харківської організації Спілки художників України. У 1948-51 роках викладав у Харківському державному художньому інституті (з 1949 – доцент). З 1968 року – Заслужений діяч мистецтв України. Персональна виставка М. Рибальченка відбулась у Харкові 1996 року.

Офорт «Вечір. І. Франко і Л. Українка з пастухами» художник створив у рік 75-річчя від дня народження Лесі Українки і 55-річчя перебування у Колодяжному Івана Франка.

Наталія Пушкар,

головний хранитель Волинського краєзнавчого музею

Переглядів: 724 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz